ΑΓΟΡΕΣ

Road Show: Ισχυρό μήνυμα για επιστροφή των ξένων επενδυτών

Road Show: Ισχυρό μήνυμα για επιστροφή των ξένων επενδυτών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες, Πέμπτη, το 15ο Greek Road Show, το οποίο διοργανώνει ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι εργασίες ξεκίνησαν με το καθιερωμένο μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.

Συνολικά, στο διαδικτυακό Road Show, το οποίο θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν 34 εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 700 διαδικτυακά «ραντεβού» με 150 διαφορετικούς ξένους διαχειριστές και αναλυτές.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη

«Χωρίς αμφιβολία, οι επενδυτές και το παγκόσμιο ταλέντο θα στραφούνε τελικά προς τις χώρες εκείνες που αντιμετώπισαν την πανδημία καλύτερα από αλλού. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες αυτές» τόνισε, στο μήνυμά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι «τον Μάρτιο η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Θέλω τότε να μπορούμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε πίσω μας με περηφάνεια για το πώς η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την παγκόσμια πανδημία. Σας καλώ να επενδύσετε στο μέλλον της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έως 72 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027». Τα κονδύλια αυτά, όπως εξήγησε, «αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία, ώστε η χώρα να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω επενδύσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα έχουν μεγάλης διάρκειας, διατηρήσιμη επίδραση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας».

«Με τα σημερινά ισχύοντα, όλες οι μεγάλες επενδύσεις όπως είχαν σχεδιασθεί πριν την πανδημία του Covid19, προχωρούν κανονικά, ενώ η καλή επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας βελτίωσε τη φήμη της ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης με αποτέλεσμα αυτό να έχει θετικές επιπτώσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων» διαμήνυσε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως αν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο που αναμένεται ή ακόμα και το 2021, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα πάει πολύ καλά.

«Δεν βλέπω άλλο πραγματικό κίνδυνο. Πολλοί με ρωτούν και για τις προκλήσεις από την Τουρκία. Δεν θεωρώ ότι αυτές επηρεάζουν τους επενδυτές, ούτε πρόκειται να γίνει πόλεμος ή επεισόδιο. Μάλιστα, ο χειρισμός από την ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει πόντους στην Ελλάδα καθώς εκδηλώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με μας στην περιοχή» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Έτος Covid το 2020»

Ως έτος «Covid» χαρακτήρισε το 2020 η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, σχολιάζοντας τις ισχυρότατες διορθώσεις που παγκοσμίως καταγράφηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο. «Και η εγχώρια αγορά αντίστοιχα είχε υψηλή μεταβλητότητα και μείωση της κεφαλαιοποίησης, ωστόσο το 2020 ήταν μία χρονιά που σημαδεύτηκε και από την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς και από την άντληση σημαντικού ύψους κεφαλαίων μέσω της αγοράς του χρηματιστηρίου».

Αναφέρθηκε δε, στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η βέλτιστη εταιρική διακυβέρνηση καθιστά τις εισηγμένες εταιρείες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές καθώς διασφαλίζει περαιτέρω την σωστή λειτουργία τους, ενισχύει τη διαφάνεια και την προστασία των συμφερόντων των μετόχων της μειοψηφίας.

Στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και των ιδιωτών εστίασε, από την πλευρά του,  ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημειώνοντας πως τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τη χώρα μας, αναμένεται να ενισχύσουν την προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η ελληνική κεφαλαιαγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών στο επίκεντρο έχει όλες τις δυνατότητες να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η αδιάλειπτη συνεργασία με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κινήτρων προσέλκυσης επενδυτών, οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προσέλκυση νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο καθώς και η συνεχής εγρήγορση για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών και συμμαχιών στη ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής στόχευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών» κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου.  

«Άντεξε το Χρηματιστήριο»

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, επέλεξε να δώσει μια αισιόδοξη νότα στις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής αγοράς, επιβεβαιώνοντας τις αντοχές, οι οποίες αποτελούν συνέπεια των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

«Παρά την καταλυτική επίδραση της πανδημίας, το ελληνικό Χρηματιστήριο, ως αντανάκλαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας επιδεικνύει αντοχές. Η αποτίμηση της εγχώριας αγοράς παραμένει ελκυστική. Ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα σε 25,7% με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών να υπερβαίνει το 40%. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται 36,5% υψηλότερα από τα χαμηλά που βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου, διατηρώντας 7,8% των κερδών του 2019, όταν ο δείκτης MSCI Emerging Market Index είναι σήμερα κατά 7,5% χαμηλότερα σε σχέση με το 2018» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι από την αρχή του 2020 έχουν αντληθεί από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό αντίστοιχο μ’ αυτό του 2019. Η ψηφιοποίηση δε, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, τον κύριο μοχλό στήριξης των θετικών προοπτικών για το επιχειρείν και την ελληνική οικονομία συνολικά .

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Χρηματιστήριο, «αυτό απαντά στις παγκόσμιες προκλήσεις με συνεχείς επενδύσεις στις υποδομές των αγορών , με υιοθέτηση και προώθηση διεθνών πρακτικών και με έγκαιρη και αποτελεσματική προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο».