ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

antistrofi-metrisi-gia-to-programma-gefyra-561083983

Έκκληση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος βρέθηκε στο βήμα διαδικτυακής ημερίδας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ στο πρόγραμμα δύνανται να υπαχθούν όλα τα δάνεια που έχουν συναφθεί προ υγειονομικής κρίσης, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας δανειολήπτης έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του έντονου ενδιαφέροντος, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος του προγράμματος, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες.

Η υποβολή αίτησης ένταξης στο «Γέφυρα» προϋποθέτει την ταυτόχρονη άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Την ίδια ώρα, στην ανάγκη να δοθεί ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα», εστίασε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Χρήστος Λούσης, ο οποίος έδωσε επίσης το «παρών» στην ημερίδα.

Τόνισε δε, ότι «γενικά, οι μικρομεσαίοι με κόκκινα δάνεια, περιμένουν από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών, προκειμένου να δοθεί και σε αυτούς, η δυνατότητα ένταξης και παραμονής στο πρόγραμμα επιδότησης».

Τι προβλέπει η «Γέφυρα»

Οι δικαιούχοι, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν κρατική επιδότηση για την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης για συνολικά 9 μήνες. Ειδικότερα:

– Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων πολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια, ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%.

– Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 60%.

– Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%.