Χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον έως το 2023 βλέπει η Fed

Χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον έως το 2023 βλέπει η Fed

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της την εβδομάδα που διανύσαμε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος του 0,00%-0,25%, εκτιμώντας ότι θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης απασχόλησης και ο πληθωρισμός θα έχει αυξηθεί στο 2,0% με προοπτική να ξεπεράσει ελαφρώς το 2,0% για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Βάσει των νέων προβλέψεων της Fed για τα επιτόκια, δεν αναμένεται αύξηση του βασικού επιτοκίου τουλάχιστον μέχρι το 2023, όταν ουσιαστικά ο πληθωρισμός εκτιμάται να έχει φτάσει στο 2,0% και η ανεργία να έχει προσεγγίσει το εκτιμώμενο φυσικό ποσοστό του 4,1%. Οσον αφορά τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 3,7% το 2020 έναντι εκτίμησης για πτώση 6,5% τον Ιούνιο, προτού αυξηθεί κατά 4,0% το 2012 έναντι πρόβλεψης για αύξηση 5,0% προηγουμένως, με την οικονομία να επανέρχεται ουσιαστικά στα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2021, νωρίτερα από το 2022 που εκτιμούσε η Fed τον Ιούνιο. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% στα τέλη του 2020, αρκετά υψηλότερα από την εκτίμηση του 0,8% τον Ιούνιο, και να επιταχυνθεί στο 1,7% το 2021 έναντι 1,6% προηγουμένως.

Η Fed επανέλαβε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη στήριξη της οικονομίας από την πανδημία η οποία έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο παγκοσμίως, συνεχίζοντας να αγοράζει τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό κρατικά (μηνιαίες αγορές 80 δισ. δολ.) και τιτλοποιημένα στεγαστικά ομόλογα (μηνιαίες αγορές 40 δισ. δολ.).

Στις αγορές συναλλάγματος, το μήνυμα της Fed για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής αλλά χωρίς νέα μέτρα στήριξης ευνόησε το αμερικανικό νόμισμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλό 35 ημερών 1,1735 την Πέμπτη. Εντούτοις, την επόμενη ημέρα, το δολάριο απώλεσε μέρος των κερδών, με την αντίστοιχη συναλλαγματική ισοτιμία να επιστρέφει στην περιοχή 1,1840/1,1860 καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τις ΗΠΑ δημιούργησαν ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου (στις 860.000 από 893.000), ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 15,0 μονάδες από 17,2 τον Αύγουστο, ενώ τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας (ανεγέρσεις νέων κατοικιών και οικοδομικές άδειες) έδειξαν σημάδια υποχώρησης τον Αύγουστο (-5,1% σε μηνιαία βάση στα 1,4 εκατ. και -0,9% σε μηνιαία βάση στο 1,5 εκατ., αντίστοιχα) μετά την ισχυρή αύξηση που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή