Ανησυχία ξένων θεσμικών για τα κόκκινα δάνεια

Ανησυχία ξένων θεσμικών για τα κόκκινα δάνεια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι προοπτικές των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμών καθώς και το σχέδιο της ΤτΕ για την bad bank, είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους επενδυτές αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Οπως φάνηκε από τις διαδικτυακές συναντήσεις που είχαν υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών με διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων στο πλαίσιο του 15ου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, η πολύ χαμηλή ορατότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα μορατόριουμ που πλησιάζουν τα 20 δισ. ευρώ και το κατά πόσον θα εξελιχθούν σε νέα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και γενικότερα οι ανησυχίες για το πώς θα κυλήσει το 2021 για τον κλάδο, είναι ο βασικός λόγος που οδηγεί τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

«Δεν υπάρχει αρνητική στάση λόγω των πολύ χαμηλών επιπέδων των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία να κινείται στο 0,2, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για την επόμενη χρονιά και για αυτόν τον λόγο τηρούν κάποια επιφυλακτικότητα», σημειώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας.

Αρκετές ήταν και οι ερωτήσεις των funds όσον αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για την bad bank, περιμένοντας με ενδιαφέρον περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα μέσα στον μήνα. Το μήνυμα που έδωσαν οι τράπεζες στους επενδυτές ήταν πως αν και τα moratoria θα λήξουν σε λίγους μήνες, δεν θα οδηγήσουν ωστόσο σε σημαντικό όγκο νέων NPEs καθώς υπάρχουν στηρίξεις όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» και η ρευστότητα από την κυβέρνηση, ενώ πιθανώς να δοθούν νέες «διευκολύνσεις» σε ό,τι αφορά την καταβολή δόσεων καθώς και  νέα προϊόντα. Σημειώνεται πως το φετινό roadshow του Χ.Α. το οποίο λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο αλλά διαδικτυακά, έχει συγκεντρώσει αυξημένο ενδιαφέρον με 110 θεσμικούς και 150 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων να συμμετέχουν, και πάνω από 650 συναντήσεις να έχουν προγραμματιστεί συνολικά το τριήμερο μεταξύ των επικεφαλής των 34 εισηγμένων που δίνουν το «παρών» και των εκπροσώπων των ξένων επενδυτικών οίκων. 

Οι Fidelity, Capital, Algebris, Carmignac και BlueCrest Capital Management είναι μεταξύ των funds που συζήτησαν με τις τράπεζες, ενώ συναντήσεις με ομάδες επενδυτικών οίκων είχε την Παρασκευή και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και θα ακολουθήσουν και άλλες τη Δευτέρα.

Το… θετικό είναι πως πλέον στις τιμές των τραπεζικών μετοχών έχει αποτιμηθεί η «βουτιά» του τουρισμού καθώς και το γεγονός ότι το 2020 θα κλείσει με την οικονομία σε βαθιά ύφεση, ωστόσο δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί τα θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις συζητήσεις των funds με τις τράπεζες. Τα σημαντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και κυρίως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν ακόμη μπει στο «ραντάρ» των επενδυτών, καθώς στο επίκεντρό τους ήταν ο τουρισμός που θεωρείται και ο μεγάλος «μοχλός» της οικονομίας. Τέλος, όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, «παρά την καταλυτική επίδραση της πανδημίας, το ελληνικό Χρηματιστήριο, ως αντανάκλαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, επιδεικνύει αντοχές. Η αποτίμηση της εγχώριας αγοράς παραμένει ελκυστική με τον δείκτη κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ να διαμορφώνεται σήμερα σε 25,7% με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών να υπερβαίνει το 40%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή