Νέο θεσμικό πλαίσιο για λιγότερη γραφειοκρατία στη βιομηχανία

Νέο θεσμικό πλαίσιο για λιγότερη γραφειοκρατία στη βιομηχανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο θεσμικό πλαίσιο που μειώνει σημαντικά το διοικητικό βάρος για την ελληνική βιομηχανία εισάγει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με βάση το νέο πλαίσιο, το 25% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων δεν χρειάζεται πλέον την έκδοση αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), καταργώντας το αναχρονιστικό σύστημα της διακριτής κατάταξης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε βαθμούς όχλησης και την αντικατάστασή του με την περιβαλλοντική κατάταξη, που βασίζεται σε σχετικές σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εφαρμογή του νόμου 4635/2019: σχεδόν στο 79% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων επιτυγχάνεται εξορθολογισμός της κατηγορίας όχλησης προς ένα ευνοϊκότερο καθεστώς χωροθέτησης, ενώ όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ένα επιπλέον 25% των επιχειρήσεων θα έχει αισθητά μικρότερο διοικητικό φορτίο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επικαλείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας. Ενώ, μέχρι σήμερα, ακόμα και για τον παραμικρό εκσυγχρονισμό, απαιτούνταν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχετική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, πλέον σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας εμπίπτει σε καθεστώς πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και κατ’ αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από ένα πολύ μεγάλο διοικητικό βάρος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη νέα ΚΥΑ: εναρμονίζεται αποτελεσματικότερα η ελληνική με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καταργείται ένα απαρχαιωμένο σύστημα κατάταξης το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη  τις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ τέλος παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν πάψει να είναι ρυπογόνες εδώ και πολλά χρόνια, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή