ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικό χαμηλό το πέσο της Αργεντινής

se-istoriko-chamilo-to-peso-tis-argentinis-561084910

Τις τελευταίες ημέρες το πέσο της Αργεντινής υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, ως συνεπακόλουθο των αυστηρότερων περιορισμών που επέβαλε η κεντρική τράπεζα στην αγορά δολαρίων αλλά και σε κάθε συναλλαγή που μπορεί να οδηγήσει σε εκροές δολαρίων από τα ταμεία της χώρας.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας ήταν να διασφαλίσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της. Παρενέβη, έτσι, στην αγορά συναλλάγματος επιβάλλοντας περιορισμούς όχι μόνον στην αγορά δολαρίων αλλά και σε πολλές άλλες συναλλαγές, όπως οι αγορές ομολόγων με ρήτρα δολαρίου ή ακόμη και αγορές πιστωτικών καρτών στο νόμισμα των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν να διολισθήσει το νόμισμα της χώρας, με την επίσημη ισοτιμία να φτάνει στα 75,25 πέσος προς ένα δολάριο. Στη μαύρη αγορά, άλλωστε, το αργεντίνικο πέσο έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% τις  τελευταίες ημέρες, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό των 145 πέσος προς ένα δολάριο. Οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα σκληροί όταν πρόκειται για την αγορά δολαρίων με σκοπό την αποπληρωμή χρέους πιστωτικής κάρτας ή τη διατήρηση καταθέσεων σε σκληρό νόμισμα.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις επιβάλλεται εφεξής φόρος 35% αλλά και όριο αγοράς δολαρίων τα 200 δολάρια. Στην Αργεντινή ο κόσμος έχει τα ίδια ανακλαστικά με την Τουρκία, καθώς επικρατεί η ίδια δυσπιστία των πολιτών προς το νόμισμά τους. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις του, ο κόσμος τις μετατρέπει σε δολάρια, ανεξαρτήτως ποσότητας των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Χουάν Λορέντζο Μαλδονάδο και τον Αλμπέρτο Ρόχας, οικονομολόγος της Credit Suisse και επικεφαλής της μονάδας οικονομιών Λατινικής Αμερικής, «η στρατηγική αυτή μπορεί να προσφέρει μόνον προσωρινή ελάφρυνση».

Στο μεταξύ, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, Indec, ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 2,7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αλλά στο σύνολο των οκτώ μηνών από την αρχή του  έτους έχει επιταχυνθεί στο 18,9%.
Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, άλλωστε, οι τιμές στην Αργεντινή εκτινάχθηκαν στα ύψη με τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή να φτάνει στο 40,7%. Σε αυτό περίπου το ποσοστό εκτιμάται από οικονομικούς αναλυτές πως θα κυμανθεί ο πληθωρισμός για το τρέχον έτος.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών είναι απογοητευτικές για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση του πληθωρισμού από το δυσθεώρητο ύψος του 53,8% στο οποίο εκτινάχθηκε το περασμένο έτος.