Το παρασκήνιο εξαγοράς της Bankia από την CaixaBank

Το παρασκήνιο εξαγοράς της Bankia από την CaixaBank

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος υπό συγκρότηση τραπεζικός όμιλος της Ισπανίας, ο οποίος θα δημιουργηθεί με την εξαγορά της Bankia από την CaixaBank, θα αναδείξει έναν καινούργιο ισχυρό πόλο στον κλάδο, ενώ παράλληλα θα περιστείλει δραστικά τη συμμετοχή του Δημοσίου στην πρώτη – η Βankia σημειωτέον είχε διασωθεί το 2012 από το κράτος, το οποίο είχε αποκτήσει ως αντάλλαγμα μεγάλο μερίδιο σε αυτήν. Με την κίνηση αυτή, η Bankia αποτιμήθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και, όπως ήταν αναμενόμενο, συμμετείχαν στην όλη διεργασία αξιωματούχοι της κυβέρνησης, υπουργοί νυν και πρώην, και υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αρχής γενομένης από τον Ισίδρο Φάινε, τον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της CaixaBank και νυν πρόεδρο του Ιδρύματος La Caixa, που είναι ο έχων την εξουσία μέσα στην τράπεζα. Το Ιδρυμα ελέγχει το 40% της CaixaBank και διαχειρίζεται το συνταξιοδοτικό της ταμείο. Ο Ισίδρο Φάινε ένας πιστός ρωμαιοκαθολικός, που πηγαίνει στην εκκλησία καθημερινά και διατηρεί στενή σχέση με τον Πάπα Φραγκίσκο· είναι Καταλανός. Ηταν εκείνος που έμαθε τους γονείς του να γράφουν και να διαβάζουν, και ξεκίνησε τη λαμπρή σταδιοδρομία του ως παιδί για τα θελήματα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους Ισπανούς επιχειρηματίες, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Σημαντικό ρόλο στην εξαγορά διαδραμάτισε και η Νάντια Καλβίνο, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, η οποία εντός της κυβέρνησης φέρεται να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των πιο αριστερών τάσεων Σοσιαλιστών και των υπέρμαχων των ελεύθερων αγορών, που κυριαρχούν στους κόλπους της. Ορισμένοι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο ισπανικών τραπεζών θα ήταν αδύνατη χωρίς την αρωγή της Νάντιας Καλβίνο, η οποία ως τεχνοκράτισσα είχε μακρά εμπειρία από τον μηχανισμό των Βρυξελλών και μπορούσε να κάνει τους αναγκαίους λεπτούς χειρισμούς. Λόγου χάριν, το κόμμα Ενωμένες Μπορούμε, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ήθελε την εθνικοποίηση της Bankia και όχι την εξαγορά της, ούτως ώστε να μπορεί να χορηγεί προσιτά δάνεια στις επιχειρήσεις.

Ενα τρίτο πρόσωπο με εξέχουσα θέση ήταν ο Γκονθάλο Κορτάθαρ, o διευθύνων σύμβουλος της CaixaBank, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ενώ στον νέο όμιλο θα αναλάβει τα ίδια καθήκοντα, αναφέρει το Bloomberg. Ως πρώην πρόεδρος του κλάδου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Morgan Stanley για την Ευρώπη, είναι πολύ εξοικειωμένος με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα επιμεριστεί η άσκηση των καθηκόντων μεταξύ αυτού και του Χοσέ Ιγνάθιο Γκοϊριγολθάρι, ο οποίος θα αναλάβει χρέη εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ. Ο Χοσέ Ιγνάθιο Γκοϊριγολθάρι, όντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Bankia, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ροδρίγο Ράτο, όταν κατέρρεε η τράπεζα το 2012.

Δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων του, αιτήθηκε τη διάσωσή της από το ισπανικό κράτος. Κατόρθωσε ο Γκοϊριγκολθάρι –ή αλλιώς Γκόιρι, όπως είναι ευρύτερα γνωστός– να αποκαταστήσει τον ισολογισμό της Bankia και να αναβαθμίσει την εικόνα της, η οποία είχε τρωθεί λόγω σκανδάλου στην καταστροφική αρχική δημόσια εγγραφή της. Επίσης, εκπροσωπεί το δημόσιο στο Δ.Σ., έχοντας επιφορτιστεί να βρει τρόπους να ιδιωτικοποιηθεί η Βankia και να ανακτηθεί μέρος των χρημάτων της διάσωσής της. Τέλος, σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Λουίς ντε Γκίντος, πρώην υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκείνος σχεδίασε τη σωτηρία της Bankia, οπότε ο περιορισμός του μεριδίου του δημοσίου σε αυτήν ωφελεί την υστεροφημία του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Λουίς ντε Γκίντος, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εμφανίζεται ως ένθερμος θιασώτης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων για τη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή