Ανακάμπτει η Κίνα και το γουάν ισχυροποιείται έναντι του δολαρίου

Ανακάμπτει η Κίνα και το γουάν ισχυροποιείται έναντι του δολαρίου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χρονιά κατά την οποία η Κίνα έγινε συνώνυμο της πανδημίας και τουλάχιστον στην Ουάσιγκτον δυσφημίστηκε έντονα για τον ίδιο λόγο, το νόμισμά της γνωρίζει συνεχή ανατίμηση. Το γουάν ή ρέμνιμπι, όπως είναι η δεύτερη ονομασία του κινεζικού νομίσματος, ανατιμήθηκε κατά περισσότερο από 1% μέσα στην εβδομάδα, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 6,74 γουάν προς ένα δολάριο, όταν μέχρι προσφάτως ένα δολάριο αγόραζε 6,83 γουάν.

Είχε προηγηθεί, όμως, η εκτίναξη κατά περισσότερο από 5% που έχει σημειώσει έναντι του δολαρίου στους περίπου πέντε μήνες από τον Μάιο και μετά.

Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος αποδίδουν την άνοδο του κινεζικού νομίσματος στη διολίσθηση του δολαρίου αλλά και στην ανάκαμψη που σημειώνει η οικονομία της Κίνας, πρώτη από όλες τις οικονομίες του κόσμου, όπως και πρώτη επλήγη από την πανδημία. 

Πολλοί από τους αναλυτές εκτιμούν επιπλέον πως το κινεζικό νόμισμα έχει μεγάλα περιθώρια να ανατιμηθεί περαιτέρω. Ανάμεσά τους και αναλυτές της Goldman Sachs που προεξοφλούν περαιτέρω ενίσχυσή του στα 6,5 γουάν έναντι ενός δολαρίου μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Χρόνια ισχύος

Ο Τίμοθι Μόε, επικεφαλής του τομέα Ασίας – Ειρηνικού της Goldman Sachs, υπογραμμίζει ιδιαίτερα την υποχώρηση του δολαρίου έπειτα από χρόνια ισχύος και την αποδίδει στο ότι οι ΗΠΑ δεν εμφανίζουν πια τη σαφώς πιο σταθερή εικόνα οικονομικής ανάπτυξης και την ισχύ, που άλλοτε στήριζαν το δολάριο. 

Αλλοι αναλυτές εκτιμούν πως δοθείσης της υποχώρησης του δολαρίου, το γουάν δεν έχει ανατιμηθεί όσο θα περίμενε κανείς. Ανάμεσά τους ο Αλεξ Βολφ, στέλεχος της JPMorgan Private Bank, που τονίζει ότι το δολάριο έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά «όταν εξετάζουμε το γουάν βλέπουμε ότι δεν έχει σημειώσει σημαντικές κινήσεις τελευταία».

Πέραν, όμως, της ανοδικής πίεσης που του ασκεί η υποχώρηση του δολαρίου, το κινεζικό νόμισμα παίρνει ώθηση από την ενθαρρυντική εικόνα της κινεζικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, στέλεχος της εταιρείας οικονομικών ερευνών Capital Economics, καθοριστικός παράγων στην ενίσχυση του γουάν ήταν η επιτυχία της Κίνας να «αναχαιτίσει ταχύτατα» την πανδημία του κορωνοϊού και να αποτελεί, έτσι, σήμερα ένα φωτεινό σημείο στην παγκόσμια οικονομία.

Οπως τονίζει μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, «αυτή η ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας που οφείλεται κυρίως στο άλμα του εμπορίου υπήρξε κρίσιμης σημασίας για το γουάν». Οπως εξηγεί ο ίδιος, οι εξαγωγές του οικονομικού γίγαντα της Ασίας δεν επλήγησαν ιδιαιτέρως από την πτώση που σημείωσε η παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς λειτούργησε εξισορροπητικά η πολύ μεγάλη ζήτηση για χειρουργικές μάσκες και άλλα είδη αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εμπορεύματα

Στο μεταξύ, η κινεζική οικονομία επωφελήθηκε επειδή υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές εμπορευμάτων που εισάγει αλλά και επειδή διεκόπησαν τα ταξίδια των Κινέζων στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι πως η Κίνα αναμένεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο την τελευταία δεκαετία πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που θα είναι επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα στην ιστορία της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Εβανς Πρίτσαρντ, όλα αυτά σημαίνουν πως επίκειται περαιτέρω ανατίμηση του γουάν εκτός και αν μεσολαβήσει παρέμβαση των κινεζικών αρχών. Κατά την εκτίμησή του, η απόκλιση ανάμεσα στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Κίνας και σε εκείνες των αντίστοιχων αμερικανικών, δίνει το ισχυρότερο σημάδι ότι αναμένεται ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή