Το παγκόσμιο εμπόριο αντιστέκεται στην πανδημία και τον προστατευτισμό

Το παγκόσμιο εμπόριο αντιστέκεται στην πανδημία και τον προστατευτισμό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει πολύ ταχύτερα φέτος από ό,τι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία του Covid19 και αψηφώντας τις προβλέψεις για μόνιμη οπισθοχώρηση της παγκοσμιοποίησης. 

Όταν έκανε την φονική εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός αναγκάζοντας τις χώρες να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να κλείσουν σύνορα, οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία 1930). Αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν τότε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη στροφή στον προστατευτισμό και τις επίμονες εμπορικές διαμάχες, ειδικά ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, θα προκαλούσαν ισχυρότατο και ενδεχομένως μόνιμο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο. 

Οι φόβοι αυτοί δεν επιβεβαιώνονται, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Ο όγκος των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών παραμένει σε χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά ανακάμπτει ταχύτερα των προβλέψεων. Συγκεκριμένα ήδη από τον Ιούνιο, όπως αναφέρει η κορυφαία αμερικανική οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Kiel, είχε ανακτηθεί το περίπου το 50% του χαμένου εδάφους.

Παράλληλα στοιχεία της IHS Markit αποκαλύπτουν ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών κατέγραψαν τον Αύγουστο αύξηση σε 14 από 38 μεγάλες οικονομίες που παρακολουθεί η εταιρεία. Μόλις σε 4 είχαμε αντιθέτως αύξηση τον Ιούνιο. Και στις υπόλοιπες καταγράφονται ήδη ενδείξεις σταθεροποίησης και η αύξηση θεωρείται θέμα χρόνου.

Η Κίνα, η οποία ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε τα εργοστάσιά της μετά το αρχικό lockdown, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 9,5% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στο λιμάνι Νινγκμπό Ζουσάν, εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, ο όγκος του εμπορίου κινείται σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, έχοντας ανακάμψει ταχύτατα από τον Ιούλιο και έπειτα, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής εταιρείας δεδομένων QuantCube Technology. Στη Νότια Κορέα, που είναι επίσης εκ των μεγάλων εμπορικών δυνάμεων, οι εξαγωγές το πρώτο δεκαεήμερο του Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 0,2% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της WSJ στα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ και της Ευρώπης ο όγκος της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει επίσης αρχίσει να ομαλοποιείται, γεγονός που οδηγεί και στην ανάκαμψη των ναύλων. Η βελτίωση των συνθηκών ωστόσο δεν είναι το ίδιο έντονη σε όλες χώρες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και ο βαθμός επιτυχίας στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, όπως εξηγούν ειδικοί στην εφημερίδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή