Μεγάλη πτώση 4,29% στο Χ.Α. λόγω «βουτιάς» των τραπεζικών μετοχών

Μεγάλη πτώση 4,29% στο Χ.Α. λόγω «βουτιάς» των τραπεζικών μετοχών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του διεθνούς sell-off και στις ισχυρές ρευστοποιήσεις που έπληξαν τον τραπεζικό κλάδο βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λόγω της ρηχότητάς του παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο σε όποιες εξωτερικές εξελίξεις.

Η μεγάλη φυγή των επενδυτών η οποία ταρακούνησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και τη Wall Street μετά τις αποκαλύψεις ότι αστρονομικά ποσά «βρώμικου» χρήματος ξεπλένονταν μέσω μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, πλήττοντας έτσι την εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού διεθνώς η οποία οδηγεί τις οικονομίες πιο κοντά σε νέα εθνικά lockdowns, έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε «βουτιά» άνω του 4% και στις 630 μονάδες, ένα επίπεδο που είχε να δει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, βύθισε κατά 6% τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, παρά τις θετικές συστάσεις μεγάλων οίκων οι οποίοι τονίζουν πως το σφυροκόπημα που έχει δεχθεί ο κλάδος είναι υπερβολικό με την αγορά να αγνοεί πολλούς θετικούς καταλύτες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,29% στις 630,32 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,74 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,65% στις 1.503,98 μονάδες επίσης στα χαμηλά ημέρας, ενώ πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε στις 850,76 μονάδες με πτώση 1,36%. Από τα μη τραπεζικά blue chips τα οποία όλα έκλεισαν στο «κόκκινο», τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν η Aegean με απώλειες 8,60%, η Βιοχάλκο που έκλεισε στο -8,18%, η Motor Oil στο -7,12%, η Coca Cola στο -5,72% και η ΕΥΔΑΠ στο -5,24%.  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,25% στις 303,33 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει βουτιά της τάξεως του 7,12% στο 0,5230 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθεί με πτώση 6,42% στο 1,10 ευρώ, τη Eurobank να κλείνει με απώλειες 6,21% στα 0,3640 ευρώ και την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 5,13% στο 1,11 ευρώ.

Και όλα αυτά παρά την «ψήφο εμπιστοσύνης» της Morgan Stanley η οποία βλέπει σημαντική άνοδο των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τονίζοντας πως οι ανησυχίες της αγοράς είναι υπερβολικές και πως οι αποτιμήσεις είναι πλέον σε πολύ ελκυστικά επίπεδα. Υπό το βασικό σενάριο του οίκου, η τιμή-στόχος για την Alpha είναι στο 0,90 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στο 1,70 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,50 ευρώ και για την Πειραιώς στο 1,35 ευρώ. Στο δυσμενές σενάριο η τιμή- στόχος για την Alpha Bank τοποθετείται στο 0,35 ευρώ, για την Εθνική στο 0,80 ευρώ και για τη Eurobank και την Πειραιώς στο 0,30 ευρώ. Στο αισιόδοξο σενάριο η τιμή για την Alpha τοποθετείται στο 1,30 ευρώ, για την Εθνική στα 2,5 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,70 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή