Οι μάσκες ενίσχυσαν τα «Πλαστικά Θράκης»

Οι μάσκες ενίσχυσαν τα «Πλαστικά Θράκης»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εμφάνισαν τα μεγέθη του ομίλου «Πλαστικά Θράκης» κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σε συνέχεια της αναδιοργάνωσης της δραστηριότητας και της ισχυροποίησης της ζήτησης λόγω της πανδημίας για προϊόντα ατομικής υγιεινής, κυρίως χειρουργικές μάσκες.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, καταγράφεται σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών, που διαμορφώθηκε στα 155,3 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων και φόρων (EBIT), που ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. ευρώ, όπως και τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων, απομειώσεων και φόρων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε περίπου 26 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA, όπου δεν περιλαμβάνονται δαπάνες οι οποίες αφορούν τη λειτουργική αναδιοργάνωση της θυγατρικής στη Σκωτία Don & Low Ltd, αυξήθηκαν (+63%) σε 26,7 εκατ. ευρώ.

Τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εκτοξεύθηκαν σε ποσοστό 146%, στα 12,5 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ και τα βασικά κέρδη, ανά μετοχή, ενισχύθηκαν σε περίπου 0,29 ευρώ από περίπου 0,12 ευρώ.

Οπως έκανε γνωστό η εισηγμένη, ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε σε ποσοστό 44%, κατά 36,5 εκατ. ευρώ, έχοντας διαμορφωθεί, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, σε περίπου 47 εκατ. ευρώ, έναντι 83,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 152 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 146,4 εκατ. ευρώ στις 31 
Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα «Πλαστικά Θράκης», οι βασικοί λόγοι που συνετέλεσαν στη διατήρηση των πωλήσεων και στη βελτίωση των μεγεθών είναι η αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων, που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, όπως και η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ατομικής προστασίας και υγείας, αντισταθμίζοντας την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό. Η εταιρεία ανέπτυξε νέα προϊόντα και δραστηριότητες και διεύρυνε την πελα-
τειακή βάση της.

Πέραν των οικονομικών μεγεθών, η εταιρεία, έως το τέλος της χρονιάς, πρόκειται να θέσει σε λειτουργία τη νέα γραμμή παραγωγής υλικού meltblown, το οποίο θα χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ τής κατά 100% θυγατρικής του ομίλου, Don & Low Ltd, με έδρα το Forfar της Σκωτίας, που έχει αντικείμενο την αγορά και εγκατάσταση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο όμιλος έχει υλοποιήσει και έκτακτη επένδυση, ύψους άνω των 400.000 ευρώ, προκειμένου να προσθέσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου Ι, τύπου ΙΙ και τύπου ΙΙR, με τις νέες γραμμές παραγωγής, ημερήσιας δυναμικότητας 400.000, να έχουν ήδη προστεθεί στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή