Ανησυχία για νέο lockdown και νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Ανησυχία για νέο lockdown και νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να βάλει φρένο στο πτωτικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων, με την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα στην αγορά να είναι έντονες λόγω των ανησυχιών για την επιβολή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την οικονομία και στο τρέχον τρίμηνο. Η αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων της ΤτΕ για την ύφεση φέτος (στο 7,5% από 5,8% πριν) ενέτεινε αυτούς τους φόβους και ενεργοποίησε τους πωλητές σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, στέλνοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη στις 624 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα νέο lockdown αποτελεί το νούμερο ένα ρίσκο για το Χ.Α. στην παρούσα φάση, αν και γίνονται προσπάθειες αυτό να αποτραπεί με κάθε τρόπο. Κατά τη Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη να τοποθετείται μεταξύ των 615 και 665 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 624,62 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ στο άνοιγμα της συνεδρίασης είχε βρεθεί έως και τις 635,87 μονάδες (+0,88%), και ο τζίρος ανήλθε στα 47,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,92% στις 1.490,21 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,70% στις 844,78 μονάδες. Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil (-4,34%), ΕΛΠΕ (-3,85%), ΟΠΑΠ (-3,19%), ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Coca-Cola και Jumbo.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,68% στις 301,26 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη σε 0,5230 ευρώ, τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,10%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -0,41% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,73%.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. δεν έφερε τελικά αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό Χρηματιστήριο, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ετσι, μετά το αγοραστικό κρεσέντο στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ήρθε το κύμα ρευστοποιήσεων στη συνεδρίαση της Δευτέρας να επιφέρει τη μετάθεση των προσδοκιών για αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 670 μονάδες και να επαναφέρει τα δυσοίωνα σενάρια πίεσής του προς τις 600 μονάδες.

Ο λόγος που οδηγεί σε υποχώρηση όλες τις αγορές του πλανήτη, όπως επισημαίνει, είναι ο ίδιος: Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να πάρουν ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα και δεν αποκλείεται να επιβληθεί ακόμη και lockdown.

Με αυτά τα δεδομένα, τα στοιχεία για τις οικονομίες κατά το τρίτο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του δευτέρου τριμήνου, ενώ χαμηλός είναι και ο βαθμός ορατότητας για τη συνέχεια, εκτός κι αν προς το τέλος του έτους υπάρξει θετική εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα (αναγγελία εμβολίου κ.ο.κ.). Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η χαμηλή επενδυτική ψυχολογία και να αυξάνεται η διάθεση φυγής από τον επενδυτικό κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή