Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα SURE των 100 δισ. ευρώ για την απασχόληση

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα SURE των 100 δισ. ευρώ για την απασχόληση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη σε ποσό που φτάνει το 25% του προϋπολογισμού του εργαλείου, για το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως ενημέρωσε χθες με επιστολή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι τον υπουργό Οικονομικών της (προεδρεύουσας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) Γερμανίας, Ολαφ Σολτζ, «όλα τα κράτη-μέλη έχουν συνεισφέρει στο SURE παρέχοντας διμερείς εγγυήσεις σύμφωνα με τις εθνικές τους διαδικασίες λήψης αποφάσεων». 

Οι σχετικές συμφωνίες εγγυήσεων, γράφει ο κ. Τζεντιλόνι, «έχουν πλέον τεθεί εν ισχύι» και το SURE «είναι διαθέσιμο». Σε tweet της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για «μεγάλο βήμα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη».

Με τις εγγυήσεις αυτές στο οπλοστάσιό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί τώρα 100 δισ. ευρώ από τις αγορές στις επόμενες εβδομάδες, τα οποία θα δανείσει στη συνέχεια στα κράτη-μέλη που έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης της απασχόλησης. Η Κομισιόν έχει ήδη εισηγηθεί στο Συμβούλιο την έγκριση παροχής δανείων ύψους 87,3 δισ. ευρώ σε 16 κράτη-μέλη και η παροχή των εθνικών εγγυήσεων ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την έγκριση αυτή.

Για την Ελλάδα, το ποσό που προβλέπεται φτάνει τα 2,73 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές αρχές απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για στήριξη μέσω του SURE στις 6 Αυγούστου, εστιάζοντας σε πέντε κατηγορίες δαπανών για τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν:

• Την ειδική αποζημίωση για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν λόγω της κρίσης.

• Το κόστος των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων.

• Το επίδομα για τους αυτοαπασχολουμένους.

• Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας «Συν-Εργασία».

• Την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών για εποχικούς εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι πόροι του SURE, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση των εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και με άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θέσει σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδίως για τους αυτοαπασχολουμένους. Επιπλέον, το SURE μπορεί να χρηματοδοτήσει και ορισμένα υγειονομικά μέτρα, ιδίως στον χώρο εργασίας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή στην κανονική οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή