ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Παράταση του προγράμματος στήριξής τους ζητούν από το Κογκρέσο αεροπορικές εταιρείες

ipa-paratasi-toy-programmatos-stirixis-toys-zitoyn-apo-to-kogkreso-aeroporikes-etaireies-561089047

Μία ύστατη προσπάθεια να πείσουν το Κογκρέσο να παρατείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξής του προκειμένου να αποτραπούν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων από την 1η Οκτωβρίου καταβάλλουν οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές των αεροπορικών εταιριών American Airlines, United Airlines και JetBlue Airways, αλλά και οι μεγαλύτερες ενώσεις εργαζομένων παραχώρησαν χθες, Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο, ζητώντας την παράταση κατά ένα εξάμηνο του προγράμματος υποστήριξης μισθοδοσίας, το οποίο συνίστατο κυρίως σε επιχορηγήσεις που δόθηκαν σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Δεν θα τα παρατήσουμε» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της American Airlines Νταγκ Πάρκερ, επιβεβαιώνοντας ότι η αεροπορική εταιρία θα θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 19.000 εργαζόμενους από την 1η Οκτωβρίου, αν δε λάβει οικονομική βοήθεια. Διαβεβαίωσε πάντως πως η ίδια η εταιρεία δεν κινδυνεύει.

Τη Δευτέρα, δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο νόμου για την χορήγηση ακόμη 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο προγράμματος υποστήριξης της μισθοδοσίας αεροπορικών εταιρειών, αλλά πηγές του Κογκρέσου θεωρούν απίθανο να εγκριθεί καθώς εκκρεμούν μία σειρά από αιτήματα στήριξης και από άλλους κλάδους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.