Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανάκτησης των 630 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανάκτησης των 630 μονάδων

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική, παρά τον χαμηλό τζίρο, είναι η σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι προσπαθεί να “εκμεταλλευτεί” την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς και το ευρύτερα θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Χθες, πάντως, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε κάτω από το τεχνικό όριο των 630 μονάδων, καθώς κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,90% και διολίσθησε στις 624,62 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (624,60). Κύριοι παράγοντες για την καθίζηση αναδείχθηκαν οι επί τα χείρω αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία (σ.σ. ύφεση 7,5% το 2020), καθώς και η αβεβαιότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν εξελίξει β’ κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σήμερα, πάντως, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1% και ενισχύεται οριακά πάνω από τις 630 μονάδες. Ο τζίρος κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη κατά 1,11% στις 1.506 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει άνοδο  της τάξης του 0,86%, με την Τράπεζα Πειραιώς να ηγείται του θετικού κλίματος, χάρη στο +2,40%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 1,65%. Στο +1,40% βρίσκεται, παράλληλα, η μετοχή της Eurobank. 
Όσον αφορά το ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή του Γρ. Σαράντη, η οποία εκτινάσσεται στο +3,90%. Κατά 2,26% ενισχύεται και η μετοχή της Aegean, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda Development υποχωρεί κατά 1%, εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου.  

Χείρα βοηθείας από την… Τουρκία
Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αναμφίβολα, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει η περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με τις Αθήνα και Τουρκία να κάθονται επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το απόγευμα της Τρίτης, άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για νέο γύρο διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε και κατ’ ιδίαν συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου.

Τα προβλήματα παραμένουν
Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι για την ελληνική αγορά παραμένουν στο προσκήνιο, ιδίως μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία προειδοποίησε για ύφεση 7,5% το 2020 -αντί 5,8% της αρχικής εκτίμησης- καθώς και για τη δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 8 έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή, σε αναστολή πληρωμής -λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού- βρίσκονται τραπεζικά δάνεια, ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
“Τα στοιχεία για τις οικονομίες κατά το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα του 2ου τριμήνου, ενώ χαμηλός είναι και ο βαθμός ορατότητας για τη συνέχεια, εκτός αν προς το τέλος του έτους υπάρξει θετική εξέλιξη στον υγειονομικό τομέα (σ.σ. αναγγελία εμβολίου κοκ). Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται η χαμηλή επενδυτική ψυχολογία και να αυξάνεται η διάθεση φυγής από τον επενδυτικό κίνδυνο” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Σαν αποτέλεσμα, σπεύδει να προσθέσει ο Έλληνας αναλυτής, στο ελληνικό χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες “σχεδόν αγνοήθηκαν η πρόθεση του επενδυτικού fund CVC να αγοράσει τη Vivartia από τη MIG, η επιτάχυνση της διαδικασίας για το έργο του Ελληνικού μετά την απόρριψη της προσφυγής της Hard Rock από το ΣΤΕ, αλλά και η επιθυμία της ολλανδικής οικογένειας Wessels με περιουσιακά στοιχεία 3,6 δισ. ευρώ να αποκτήσει μερίδιο μετοχών του Ελλάκτορα”.
Κατά τον ίδιο δε, αυτό που θα πρέπει να συμβεί ώστε να αλλάξει άρδην το επενδυτικό κλίμα και ο Γενικός Δείκτης να αφήσει πίσω τις 650-700 μονάδες, συνίσταται στην “εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πείθουν ότι είναι εφικτή η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 70 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης”.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 
Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα φαίνεται ότι σταδιακά βελτιώνεται, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο, εν όψει των στοιχείων για τον δείκτη μεταποίησης του Σεπτεμβρίου, ο οποίος θα δώσει μια πρώτη γεύση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,84%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,76%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,80% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατά 0,50%.
Το βράδυ της Τρίτης, παράλληλα, φρένο στο καθοδικό σερί έβαλε και η Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να σημειώνουν κέρδη, χάρη στα εταιρικά οικονομικά μεγέθη. Έτσι, βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,52%, ο δείκτης βαρόμετρο εμφάνισε κέρδη κατά 1,05% και ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε κατά 1,71%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή