Η πανδημία «πάγωσε» τις χορηγήσεις «χρυσής βίζας»

Η πανδημία «πάγωσε» τις χορηγήσεις «χρυσής βίζας»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χειρόφρενο» έχουν σηκώσει κατά το τρέχον έτος οι χορηγήσεις αδειών παραμονής σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα». Με βάση τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις αρχές του έτους και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν εκδοθεί μόλις 368 νέες άδειες. Από τις αρχές του σχετικού προγράμματος, 7.903 επενδυτές έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται, προχωρώντας σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Στο τέλος του 2019, ο σχετικός αριθμός είχε ανέλθει σε 7.535 άδειες, έναντι 4.107 αδειών στο τέλος του 2018. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το 2019 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για την πορεία του προγράμματος, καθώς χορηγήθηκαν συνολικά 3.428 άδειες, αριθμός ο οποίος συνεπάγεται ότι στη χώρα εισέρρευσαν τουλάχιστον 857 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων, ή σχεδόν το 50% του συνολικού ποσού των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα. Στην πραγματικότητα, το νούμερο αυτό ήταν μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, καθώς, όπως αναφέρουν επικεφαλής γραφείων που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη αγορά, η πλειονότητα των επενδυτών επιλέγει ακίνητα αξίας από 300.000 ευρώ και άνω. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019, για αγορές ακινήτων εισέρρευσαν στη χώρα ξένα κεφάλαια 1,45 δισ. ευρώ.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το 2020 θα αποτελέσει ένα «χαμένο» έτος για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αδυνατούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα επί μήνες, λόγω της πανδημίας και της κεντρικής επιλογής της Ε.Ε. να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε., πλην λιγοστών εξαιρέσεων. Το γεγονός αυτό έχει ακυρώσει μια σειρά συναλλαγών, οι οποίες βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής τους. 

Παράλληλα, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, τουλάχιστον 120 Κινέζοι επενδυτές, που έχουν ήδη αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα, ώστε να καταθέσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την έκδοση άδειας παραμονής. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση από την Ενωση Επενδυτών Κίνας – Ελλάδας, η οποία εξέφρασε δημοσίως την αντίδρασή της για την αδυναμία 120 Κινέζων επενδυτών να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τη λήψη άδειας παραμονής. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τις συνολικά 7.903 άδειες που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος και μέχρι σήμερα, το 74% αυτών, ή 5.869, αφορούν Κινέζους επενδυτές. Ασφαλώς, ανάλογο πρόβλημα υφίσταται και για επενδυτές από τις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν.

Παράλληλα, η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, απομακρύνει οποιαδήποτε ελπίδα υπήρχε για ανάκαμψη των συναλλαγών κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, το οποίο ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Η Αττική, περιοχή όπου συγκεντρώνεται πάνω από το 70% των επενδύσεων που έχουν γίνει σε ακίνητα, με στόχο την εξασφάλιση άδειας παραμονής, βρίσκεται ένα βήμα πριν από νέα απαγόρευση μετακινήσεων (lockdown), λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθούν ακόμα αρκετοί μήνες, ίσως μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, προκειμένου να καταγραφεί αναζωπύρωση των αιτήσεων για λήψη «χρυσής βίζας». Ασφαλώς, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το ενδιαφέρον υφίσταται και είναι μάλιστα ακόμα πιο αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας από την Ελλάδα, ιδίως σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες, με ανάλογα προγράμματα, όπως π.χ. η Ισπανία και η Πορτογαλία. Απλώς, υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι πλέον, οι οποίοι έχουν «προσγειώσει» το πρόγραμμα, προεξάρχουσας της αδυναμίας των ξένων πολιτών (εκτός Ε.Ε.) να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή