Η καραντίνα έπληξε τα μεγέθη της Lamda

Η καραντίνα έπληξε τα μεγέθη της Lamda

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,5 εκατ.  ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες μετά από φόρους της Lamda Development το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι κερδών 45,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο ότι τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας παρέμειναν κλειστά για περίπου δύο μήνες, ενώ πλήγμα δέχθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της εισηγμένης, από τις μεταβολές στην εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου προέκυψαν ζημίες 11,27 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 49,68 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, πτώση κατά σχεδόν 21% σημείωσε και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, ο οποίος υποχώρησε σε 31,18 εκατ. ευρώ, από 39,5 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 39% σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development, καθώς περιορίστηκε σε 19,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens κατέγραψε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 41% σε 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το Mediterranean Cosmos σημείωσε πτώση κατά 40% σε 5,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το εμπορικό κέντρο Golden Hall παρουσίασε πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 35% σε 5,6 εκατ. ευρώ. 

Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της κατά τη διάρ-κεια του φετινού πρώτου εξαμήνου είχαν ως αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων να παρουσιάσουν πτώση 43,2% και 47,0% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η εταιρεία προχώρησε σε μείωση ενοικίου κατά 40% σε όλα τα εμπορικά της κέντρα και συγκεκριμένα κατά τους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Ειδικά όμως για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, η διοίκηση της Lamda ενέκρινε μείωση ενοικίου κατά 70%, μεγαλύτερης της νομοθετικά προβλεπόμενης. 

Παράλληλα, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας (π.χ. πολυκινηματογράφοι) επίσης είχαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μηνιαία επίπτωση από τις νέες αυτές μειώσεις στα έσοδα του ομίλου θα διαμορφωθεί σε 250.000 ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και της φορολογικής επίπτωσης, το ποσό της επίπτωσης περιορίζεται σε περίπου 160.000 ευρώ. 

Η διοίκηση της Lamda Development προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη μείωση των επισκεπτών των εμπορικών κέντρων, λόγω αποφυγής συνωστισμού, τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και/ή μια μελλοντική παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, λόγω ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων των εμπορικών κέντρων και ενδεχομένως και σε επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων με σημαντικούς μισθωτές 
των εν λόγω ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή