Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο με τους ξένους να απέχουν

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο με τους ξένους να απέχουν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία συνεδρίαση που το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να διατηρήσει την αρχική ανοδική αντίδραση και άφησε τα ηνία στους πωλητές ήταν η χθεσινή, παρά την ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη αλλά και τα κέρδη σε επιλεγμένα blue chips (Coca-Cola, Σαράντης, Aegean, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος), τα οποία δεν ήταν ωστόσο αρκετά για την επιστροφή της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα. Ο επίμονα χαμηλός τζίρος για άλλη μία φορά δεν βοήθησε την εικόνα και την πορεία της αγοράς, δηλώνοντας εμφατικά πως οι επενδυτές συνεχίζουν να επιλέγουν την αποχή από το Χ.Α., σε μια στάση αναμονής που πλέον μετράει πολλούς μήνες.

Οι ανησυχίες γύρω από το νέο ξέσπασμα της πανδημίας και για την επιβολή lockdown προσθέτουν στους φόβους των ξένων χαρτοφυλακίων και παρατείνουν την άρνησή τους να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα ζουν σε… άλλο κόσμο, με τις αποδόσεις όλων των διαρκειών να κινούνται κοντά ή σε ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το όριο του 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 622,34 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει στις 631,70 μονάδες (+1,13%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,06 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 1.484,05 μονάδες, ενώ στο -0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 840,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05% στις 301,41 μονάδες, ανακάμπτοντας στο τέλος από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά όπου οι απώλειες ξεπερνούσαν το 2%, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,34%, τη Eurobank στο -0,58%, την Εθνική στο +1,85% και την Πειραιώς στο +1,76%.

Οπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά, παρ’ όλη τη διάσπαση της πεντάμηνης συσσώρευσης (από τον Μάιο), σε μόλις δύο συνεδριάσεις κατάγραψε και πάλι τιμές χαμηλών, δοκιμάζοντας βιαστικά τις 623 μονάδες. Η κατοχύρωση αυτού του επιπέδου μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 600 μονάδες σε πρώτη φάση χαλώντας την όποια προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος. Ουσιαστικά έχουμε μια αγορά πολλών ταχυτήτων, όπως επισημαίνει, μιας και υπάρχουν αρκετές μετοχές που έχουν πολύ καλή εικόνα μεσοπρόθεσμα σε σχέση με τους δείκτες. Είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει διαστρεβλώσει την εικόνα στην αγορά και, μέχρι να λύσει τα ζητήματα που τον καθηλώνουν, η συμπεριφορά θα συνεχιστεί. Επίσης, έχουμε και τίτλους που έχουν επηρεαστεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα, δείχνοντας σημαντική αδυναμία στην αντίδραση, ενώ υπάρχουν και ξεκάθαρα ανοδικοί τίτλοι.

«Η αλήθεια είναι ότι η χώρα πέρασε και περνάει από τις δυσκολότερες 10ετίες στην Ιστορία της και έχει μείνει όρθια. Η πανδημίας ήταν ακόμα ένα χτύπημα μέσα στο μακρύ χρονικά πρόβλημα που επηρέασε την οικονομία σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε πως μέσα στον χρόνο υπάρχουν εταιρείες που μεγαλώνουν και άλλες εταιρείες που μικραίνουν ή και κλείνουν. Αυτό μας δείχνει ότι πρωτίστως πρέπει να επιλέγουμε σωστές εταιρείες και μετά να βλέπουμε την αγορά», όπως καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή