ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ

kathysterei-i-axiopoiisi-ton-akiniton-tis-etad-561090526

Για χαμηλότερες των προσδοκιών επιδόσεις της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) κάνει λόγο η έβδομη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, επισημαίνοντας πως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπερταμείου που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ είναι κρίσιμης σημασίας για τις επενδύσεις και τη μείωση του δημοσίου χρέους εν γένει. Παράλληλα, σημειώνει σειρά άλλων καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις, κάποιες εκ των οποίων δικαιολογεί από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία.

«Η ισχυρή απόδοση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο διατηρείται και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, είναι κρίσιμη για τη συνολική μακροπρόθεσμη επιτυχία της ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) στη διευκόλυνση των επενδύσεων και του χρέους», τονίζει η έκθεση. Σημειώνει, δε, πως «οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου είχαν δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης κατά τη διάρκεια του 2019, μετά την αναδιάρθρωσή της» και ότι ακόμη «εργάζεται για να ολοκληρώσει την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς τη διαφάνεια και τη βελτίωση της απόδοσής του». «Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές, τα συνολικά αποτελέσματα και ο ρυθμός βελτίωσης παραμένουν κάτω από τις προσδοκίες», επαναλαμβάνει. Επισημαίνει πως τον Ιούνιο του 2020 διορίστηκε νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και εκτιμά πως αν και το εμπορικό περιβάλλον θα αποτελέσει πρόσθετη πρόκληση, «οι βελτιώσεις παραμένουν εφικτές».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως η ΕΤΑΔ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες νομικές προκλήσεις, οι οποίες αν και ανάγονται σε πολλά χρόνια νωρίτερα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση (αναφορά στην υπόθεση της απαίτησης 620 εκατ. από την «Αττικός Ηλιος» και την παραχώρηση στο Λαγονήσι). «Η αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προκλήσεων και η επίτευξη του πλήρους δυναμικού του χαρτοφυλακίου ακινήτων είναι βασικές για το μέλλον της εταιρείας», τονίζουν οι πιστωτές της χώρας. Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στα προβλήματα με τη μεταφορά περίπου 10.000 δημοσίων ακινήτων στην ΕΤΑΔ που προέκυψαν έπειτα από πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.