ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση Τριντό για τη δημιουργία ενός εκατ. θέσεων εργασίας

desmeysi-trinto-gia-ti-dimioyrgia-enos-ekat-theseon-ergasias-561090733

Πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τη χώρα του να ανακάμψει από την πανδημία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, σε μια σπάνια «ομιλία του προς το έθνος», προειδοποιώντας παράλληλα πως «μπαίνουμε σε ένα φθινόπωρο το οποίο ίσως να είναι χειρότερο από την άνοιξη».

«Στις τέσσερις μεγαλύτερες επαρχίες μας το δεύτερο κύμα δεν έρχεται, έχει ήδη ξεκινήσει» είπε ο Τριντό στην ομιλία που απηύθυνε μετά την ανάγνωση ενώπιον του κοινοβουλίου της «Ομιλίας του θρόνου», στην οποία παρουσιάστηκε η ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ο ίδιος κάλεσε τους Καναδούς να σεβαστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, «ώστε το δεύτερο κύμα να παραμείνει υπό έλεγχο» και να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown, μετά το πρώτο το οποίο γονάτισε την καναδική οικονομία. «Για εμάς συνολικά είναι η μάχη της γενιάς μας. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι» τόνισε.

O αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 σημειώνει άνοδο τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά, με τον ημερήσιο μέσο όρο να φτάνει τα 1.123 την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με 380 που ήταν στα μέσα Αυγούστου. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί 147.753 κρούσματα και 9.243 θάνατοι.

«Έχουμε τη δύναμη να θέσουμε αυτό το δεύτερο κύμα υπό έλεγχο. Ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε διότι το έχουμε ξανακάνει», πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Στα σχέδια της κυβέρνησης Τριντό είναι κυρίως να στηριχθούν «οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση». Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η  παράταση του προγράμματος επιδότησης των μισθών μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. «Δεν είναι ώρα για λιτότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καναδός πρωθυπουργός.

Η Οτάβα έχει ήδη διοχετεύσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια (193 δισ. ευρώ) στην οικονομία από την άνοιξη.  Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες και άλλες δαπάνες, όμως διαβεβαίωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη «έχει ξεκινήσει» και ότι οι ενέργειές της θα οδηγούνται πάντα από “τις αρχές της βιωσιμότητας και της σύνεσης”.

Μεταξύ άλλων ο Τριντό δεσμεύθηκε να στηρίξει τη δημιουργία «πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεων εργασίας» για να επανέλθει το ποσοστό ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδά του, δηλαδή περίπου στο 5,5%. Στην κατεύθυνση αυτή η καναδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει μία σειρά από εργαλεία, όπως άμεσες επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα και υποδομές, επιμόρφωση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και κίνητρα για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να διατηρούν εργαζόμενους.

Η «Ομιλία του θρόνου» θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες προς έγκριση από το κοινοβούλιο, στο οποίο η κυβέρνηση Τριντό δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP