Η JP Morgan μειώνει τη δραστηριότητά της στη Βρετανία λόγω Brexit

Η JP Morgan μειώνει τη δραστηριότητά της στη Βρετανία λόγω Brexit

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να μεταφέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία περιουσιακά του στοιχεία, των οποίων η συνολική αξία φθάνει στα 200 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος της JP Morgan Chase, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Στις αρχές της χρονιάς είχε ήδη ανακοινώσει ότι, εκτιμώντας τις συνέπειες που θα έχει δυνητικά η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις δραστηριότητές του, θα ενίσχυε τις δομές του στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Πάντως, μέχρι στιγμής η JP Morgan Chase δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα μετακινήσει από τη Γηραιά Αλβιώνα προς τη Γερμανία. Πάντως, παραδοσιακά, σε τέτοια περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται τόσο χρήματα σε ρευστό, όσο και ομόλογα, τίτλοι και μετοχές, που κρατούν ως απόθεμα οι τράπεζες και τα χρησιμοποιούν για τις επενδύσεις των πελατών τους.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σε ανάλογης φιλοσοφίας κινήσεις έχουν προβεί ήδη ή σχεδιάζουν να το κάνουν και άλλοι διεθνούς βεληνεκούς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι. Η βρετανική Barclays, παραδείγματος χάριν, έγινε γνωστό πως μετέφερε το παρελθόν έτος τα κεντρικά ευρωπαϊκά της γραφεία, καθώς και περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 200 δισ. ευρώ από το Λονδίνο στο Δουβλίνο. Επιπλέον, ο όμιλος συμβούλων επιχειρήσεων και λογιστικών ελέγχων της ΕΥ μετέφερε από το Λονδίνο σε άλλα οικονομικά κέντρα της Ε.Ε. περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1 τρισ. ευρώ. Οσο δε πλησιάζει ο καιρός της επίσημης λήξης της μεταβατικής περιόδου για το Ηνωμένο Βασίλειο την 31η Δεκεμβρίου αλλά και κατόπιν το 2021, αναμένεται πως οι κινήσεις αυτές θα επιταθούν. Ενδεχομένως να μεταφραστούν σε ταχεία αποεπένδυση εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν τα κεντρικά γραφεία τους στο Λονδίνο. Εν τω μεταξύ, και οι ίδιες οι ρυθμιστικές αρχές σε οικονομικούς/χρηματοπιστωτικούς κόμβους, όπως η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο, ζητούν από τις τράπεζες να καταχωρίσουν κατά τόπους τα περιουσιακά τους στοιχεία. Από εδώ και στο εξής, οι πελάτες –θεσμικοί και λιανικοί– της JP Morgan Chase και όλων των άλλων τραπεζών, με τις οποίες συναλλάσσονταν, θα έχουν να κάνουν με τα τοπικά τους παραρτήματα σε κάθε μία χώρα διαφορετική παρά με τις θυγατρικές τους, οι οποίες είχαν έδρα στη Βρετανία. 

Με τα δεδομένα προ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι παγκοσμίου εύρους τράπεζες χρησιμοποιούσαν τη χώρα αυτή ως πύλη για την ενιαία αγορά και ως εφαλτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή