ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις συγκρατημένα αισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας

exi-stis-deka-epicheiriseis-sygkratimena-aisiodoxes-gia-tis-prooptikes-tis-oikonomias-561091378

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίες εμφανίζονται έξι στις δέκα επιχειρήσεις, ενώ οκτώ στις δέκα ζητούν ενίσχυση των μέτρων στήριξης της αγοράς. Αυτό προκύπτει από το δεύτερο σκέλος της έρευνας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την πανδημική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Στην έρευνα, οι επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου θεωρούν τα μέτρα ρευστότητας της αγοράς ως τα σημαντικότερα μεταξύ των δράσεων της κυβέρνησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας την εποχή του Covid-19. Εξίσου σημαντικές χαρακτήρισαν τις παρεμβάσεις με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, ενώ για τη σπουδαιότητά τους ξεχώρισαν και τα φορολογικά κίνητρα.

Όπως προαναφέρθηκε οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ζητούν ένταση των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς μετά και τη νέα έξαρση της πανδημίας, ενώ μία στις δύο εταιρείες να προβλέπει για φέτος μείωση του κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου:

  • Το 50,98% των εταιρειών του δείγματος, εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι μειωμένος έναντι του 2019, το 39,22% ανέφερε ότι θα παραμείνει σταθερός και το 9,80% ότι θα αυξηθεί.
  • To 43,14% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι οι τελευταίες προβλέψεις για το «κλείσιμο» της φετινής χρονιάς είναι χειρότερες έναντι αυτών που διατυπώθηκαν στην αρχική φάση της πανδημικής κρίσης, το 37,25% τοποθετήθηκε θετικότερα, ενώ το 19,61% διατήρησε σταθερές τις προβλέψεις του.
  • Το 60,78% των ερωτηθέντων παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας εν μέσω Covid-19, το 21,57% εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξο, το 17,65% απαισιόδοξο, ενώ κανένας εκ των ερωτηθέντων δεν δήλωσε πολύ αισιόδοξος.
  • Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίστηκαν μοιρασμένοι σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία έναντι των συνεπειών του Covid-19, με τo 50,98% να χαρακτηρίζει τις ενισχύσεις επαρκείς και το 49,02% μη επαρκείς.
  • Το 88,24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για τη θωράκιση της επιχειρηματικής κοινότητας μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας και τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, ενώ το 3,92% εκτίμησε ότι δεν υφίσταται ανάλογη ανάγκη (το 7,84% δεν τοποθετήθηκε).

Τέλος η τόνωση της ρευστότητας αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες στην έρευνα το σημαντικότερο από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της αγοράς και ακολούθησαν οι προωθούμενες ρυθμίσεις προς τόνωση της απασχόλησης, η χορήγηση φορολογικών κινήτρων, η θέσπιση νέων κινήτρων για επενδύσεις.