Σε χαμηλό τριών μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε χαμηλό τριών μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω της αναστάτωσης που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εντείνει, άλλωστε, την ανησυχία η αβεβαιότητα που περιβάλλει τόσο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όσο και η τύχη της νέας στήριξης που τόσο χρειάζεται η οικονομία των ΗΠΑ. Κι αυτό, γιατί στη χώρα εντείνεται η φημολογία ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου πριν από τις προεδρικές εκλογές κι ενώ εκπνέουν ή έχουν εντελώς εξαντληθεί ήδη τα μέτρα στήριξης που έχουν αποφασιστεί από την άνοιξη. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη η ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να χάνει την κεκτημένη ταχύτητα, μολονότι στη Γερμανία εμφανίζεται ενισχυμένη η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε χθες με μικρές απώλειες 0,78% ενώ είχε ενισχυθεί κατά 0,6% στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, σημείωσαν όλες υποχώρηση. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,29% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,83%. Εν μέσω της γενικής υποχώρησης, πάντως, η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen σημείωνε άνοδο κατά 0,5% καθώς ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την TuSimple για την ανάπτυξη αυτοκινούμενων οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, όμως, κι ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και εξέφραζε την ανησυχία του για την πορεία της βρετανικής οικονομίας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεινε με απώλειες 1,30%. Η μετοχή της βρετανικής βιομηχανίας κινητήρων αυτοκινήτων και αεροσκαφών Rolls-Royce σημείωνε πτώση σχεδόν 4% καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την ανησυχία για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών και των αερομεταφορών. Οι μετοχές των British Airways και IAG, μητρικής της Iberia, υποχώρησαν κατά 4% και της easyJet κατά 2%. Με μικρές απώλειες 0,15% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου και με υποχώρηση 0,2% ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης. Στη Wall Street ανέκαμπταν μέχρι αργά το βράδυ οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή