Πέμπτη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο Χρηματιστήριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεχίστηκε και χθες, σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, με την αγορά να διολισθαίνει περαιτέρω προς κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, έστω και αν η τρέχουσα διόρθωση δεν έχει συνδυαστεί με έκρηξη του όγκου συναλλαγών κάτι το οποίο θα παρέπεμπε σε φυγή των επενδυτών.  Πάντως, το γεγονός παραμένει ότι η εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί και δεν μοιάζει να έχει άμυνες έναντι των πωλητών. Οι ανησυχίες γύρω από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, καθώς και ο φόβος για την επιστροφή των lockdowns σε κάποιες οικονομίες, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον βασικό λόγο που οι επενδυτές δεν «κοιτούν» το Χ.Α., ενώ επιλέγουν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οπως παρατηρεί η «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος πτωτικός μήνας από τον Μάρτιο, ενώ ώς τώρα έχει παραδώσει το σύνολο των κερδών του Αυγούστου. Η αβεβαιότητα σε σχέση  με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το επόμενο διάστημα και κατ’ επέκταση την τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας ευνοεί την αποφυγή επενδυτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται περαιτέρω διορθώσεις τιμών.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 619,96 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 614,62 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 44,64 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,43% στις 1.477,63 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξεως του 0,82% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 834,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης στις τελικές δημοπρασίες κατάφερε να περάσει στα θετικά, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,03% στις 301,49 μονάδες, με την Alpha Bank να χάνει  0,04%, τη Eurobank με κέρδη 0,87%, την Εθνική Τράπεζα με πτώση 0,53% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,09%

Το ελληνικό χρηματιστήριο παλεύει να κρατήσει το τεχνικό επίπεδο των 614 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ενώ οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση δεν δημιουργούν εφησυχασμό, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, δείχνουν ότι τα προβλήματα από πανδημία όχι μόνο δεν εξομαλύνονται, αλλά τείνουν να μεγεθυνθούν όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα χειμερινή έξαρση της πανδημίας. Οπως εκτιμά, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, που θα αυξάνουν όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του Χ.Α., όπως τονίζει, επιδεινώθηκε επικίνδυνα μετά την καθοδική διάσπαση των 625 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ενώ πιθανή επαναπροσέγγιση των 630 μονάδων πρέπει να εκληφθεί ως τεχνική αντίδραση στην απότομη πτωτική κίνηση. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία, παλεύοντας να κρατήσει τη στήριξη των 295 μονάδων. Εγκυρη διάσπασή της αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή