Ωθηση στο ελληνικό ΑΕΠ θα δώσουν οι πόροι από την Ε.Ε.

Ωθηση στο ελληνικό ΑΕΠ θα δώσουν οι πόροι από την Ε.Ε.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση του τουρισμού αναμένεται να περιορίσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, εκτιμά η Citigroup και γι’ αυτό προχωράει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών της για την ύφεση του 2020. Ωστόσο, τονίζει πως η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της το πολύ σημαντικό «όπλο» του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πόροι του οποίου θα ενισχύσουν σημαντικά την αναπτυξιακή της δυναμική.

Πιο αναλυτικά, εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος από 7,1% που προέβλεπε πριν, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9% από 3,7% πριν, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις της είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από τον μέσο όρο της αγοράς, που τοποθετεί την ύφεση το 2020 στο 8,3% και την ανάπτυξη το 2021 στο 5,7%.  Για το 2022 θεωρεί πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Παράλληλα, η Citi βλέπει πως το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,7% και θα μειωθεί στο 1,7% το 2021, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί στο 4,3% φέτος και στο 3,1% το 2021.

Παρά τον σχετικά χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων και τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα, το αυστηρό lockdown και η κατάρρευση των διεθνών τουριστικών ροών προκάλεσαν απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σημειώνει. Κατά την εκτίμησή της, η ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας το γ΄ τρίμηνο θα είναι σχετικά πιο αδύναμη από ό, τι σε άλλες χώρες, λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αντίκτυπου του τουρισμού.

Ωστόσο, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ. Μάλιστα, εκτιμά πως η Ελλάδα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της καλύτερης ικανότητας απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα.

Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: α) Η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και (β) τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή ή/και στην εκταμίευση.

Η Citi έτσι αναμένει ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε. θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024). Επίσης, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα επιτρέψουν να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στη χώρα εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα κεφάλαια της Ε.Ε. μπορούν επιπλέον να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του χαμηλού μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, το οποίο επηρεάζεται από δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και από πολύ χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή