ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η πρόβλεψη της ΕΤΕ για ύφεση 7,5% συνολικά το 2020

ametavliti-i-provlepsi-tis-ete-gia-yfesi-7-5-synolika-to-2020-561092083

Στο 8% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα κινηθεί η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ισχυρή κυρίως λόγω της σημαντικής ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών, ενώ από τα τέλη Αυγούστου έχει σημειωθεί κάποια εξασθένιση. Σε ετήσιο επίπεδο, το τρίτο τρίμηνο θα καταγράψει ύφεση 8,4%, κάτι που θα φέρει τη συνολική ύφεση του εννεαμήνου στο 8%, διατηρώντας έτσι αμετάβλητη την εκτίμηση της τράπεζας για ύφεση 7,5% συνολικά φέτος.

Οπως εξηγεί η ΕΤΕ, η δημοσίευση σημαντικού αριθμού δεικτών συγκυρίας και πρόδρομων δεικτών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επέτρεψε στην τράπεζα να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της βάσει δεικτών υψηλής συχνότητας για αυτή την περίοδο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, ο δείκτης για το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,0% τον Ιούλιο και κατά 4,7% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, που συνεπάγεται αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο κατά περίπου 8,0%, σε τριμηνιαία, εποχικά διορθωμένη βάση, έναντι τριμηνιαίας συρρίκνωσης 14,0% το β΄ τρίμηνο. Αυτό αντιστοιχεί σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,4% το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ συνεπάγεται μέση ετήσια μείωση στο εννεάμηνο της τάξεως του 8,0%, το οποίο και παραμένει συνεπές με το βασικό σενάριο της ΕΤΕ για ετήσια ύφεση 7,5% στο σύνολο του 2020.

Την κινητήριο δύναμη της ισχυρής ανάπτυξης του προηγούμενου διμήνου αποτελεί η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών, όπως σημειώνει. Η ανοδική τάση της εγχώριας κατανάλωσης τον Ιούλιο αποτυπώνεται στην αύξηση, σε μηνιαία βάση, του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, που συνοδεύεται και από αυξήσεις, σε μηνιαία βάση, του κύκλου εργασιών σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομίας. Για το σύνολο των επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 6,6% σε μηνιαία βάση έναντι τριμηνίας συρρίκνωσης 10,8% το β΄ τρίμηνο του 2020.

Η συνεισφορά του τουρισμού είναι θετική σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και ειδικά τον Αύγουστο, καθώς τα στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταδεικνύουν επιβράδυνση της συρρίκνωσης (-66,2% ετησίως τον Αύγουστο, από -76,1% τον Ιούλιο και -96,7% το β΄ τρίμηνο του 2020), που αντιστοιχεί σε αύξηση των αφίξεων κατά 45,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.
Στην αυξητική τάση του ΑΕΠ από τις αρχές του γ΄ τριμήνου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η άνοδος των εμπορευματικών εξαγωγών εκτός καυσίμων (+13,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και +9,2% σε ετήσια έναντι κάμψης 5,5% ετησίως το β΄ τρίμηνο).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, παρατηρούνται τάσεις στους πρόδρομους δείκτες τον Αύγουστο, όπως η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος 9% χαμηλότερα από τον μέσο όρο εξαετίας, καθώς και του μεταποιητικού PMI στο 49,4 και στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο, που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αλλά ούτε και υπερβολική αυτοπεποίθηση. 

Παράλληλα, η εξασθένηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές, η ανακοπή της μερικής ανάκαμψης του τουρισμού, η επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο και η στασιμότητα των ημερήσιων δεικτών κινητικότητας της Google τον Σεπτέμβριο υποδηλώνουν αυξημένους κινδύνους όσον αφορά το βασικό σενάριο της ΕΤΕ για τον Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο του έτους, που συναρτώνται με την εξέλιξη της πανδημίας.