Στην αγορά τα πρώτα εμπορικά πακέτα 5G το α΄ τρίμηνο του 2021

Στην αγορά τα πρώτα εμπορικά πακέτα 5G το α΄ τρίμηνο του 2021

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ημέρες πριν από την εκπνοή της χρονιάς, στις 21 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την απόδοση φάσματος 5G στις συχνότητες 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz, σύμφωνα με όσα προβλέπει το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού που δημοσίευσε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Για το σύνολο των φασματικών περιοχών προβλέπεται τιμή εκκίνησης 367,3 εκατ. ευρώ, που ενδέχεται να αυξηθεί εάν κατά τους διαφορετικούς γύρους οι υποψήφιοι κονταροχτυπηθούν, ανεβάζοντας το ύψος των προσφορών για κάθε φασματική περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, το 25% του εν λόγω ποσού θα καταλήξει στο ταμείο «Φαιστός», το αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας; Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι φάκελοι των αιτήσεων συμμετοχής. Την ίδια ημέρα θα δημοσιευθούν οι συμμετέχοντες και θα τους κοινοποιηθεί η περιγραφή των ομάδων συμμετεχόντων, που θα έχουν δυνατότητα έως την Τρίτη 27 Οκτωβρίου να υποβάλουν ενστάσεις επί των οποίων η ΕΕΤΤ θα αποφασίσει στις 30 Οκτωβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί ο προσωρινός κατάλογος προεπιλογής. 

Επί του τελευταίου υπάρχει δυνατότητα επανυποβολής αιτήσεων και ενστάσεων έως την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου, η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει τον οριστικό κατάλογο προεπιλογής και θα αποστείλει τα δελτία συμμετοχής στους ενδιαφερομένους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των υπερθεματιστών στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η οριστική ημερομηνία εκκίνησης της δημοπρασίας, όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να υποβάλουν τις προσφορές τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος της ΕΕΤΤ, θα γνωστοποιηθεί επισήμως στους συμμετέχοντες με τα δελτία συμμετοχής.  

Η διαδικασία της χορήγησης φάσματος των τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων θα λάβει χώρα σε δύο στάδια. Στο πρώτο εξετάζεται η δέσμευση τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων για κάθε προεπιλεγέντα συμμετέχοντα, ενώ στο δεύτερο  στάδιο διενεργείται δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και ταυτόχρονη προσφορά σε ξεχωριστά τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που ανήκουν στην ίδια ή σε διαφορετικές φασματικές περιοχές. Σε περίπτωση ισοπαλίας, όπως προβλέπει το τεύχος προκήρυξης, πλειοδότης είναι ο συμμετέχων που υπέβαλε πρώτος την προσφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα. Εάν οι προσφορές υποβληθούν ταυτόχρονα, η ΕΕΤΤ, μέσω κλήρωσης, θα αποφασίσει ποιος από τους συμμετέχοντες θα ανακηρυχθεί υπερθεματιστής. 

Οσον αφορά το εκπλειστηρίασμα, προβλέπεται είτε η καταβολή του 100% αυτού τοις μετρητοίς σε δέκα ημέρες από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών είτε η καταβολή του 30% του ποσού τοις μετρητοίς, με το υπολειπόμενο 70% να καταβάλλεται σε εννέα ετήσιες δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου 2024. 

Το ζητούμενο είναι πότε θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G, που συνδέεται με πολλαπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το 4G αλλά και με καινοτόμες βιομηχανικές εφαρμογές. Με τη Forthnet να μην έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το αν θα αποτελέσει τον τέταρτο συμμετέχοντα του διαγωνισμού, θεωρείται βέβαιο  ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι τρεις πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, Cosmote, Vodafone και Wind, θα διαθέσουν τα πρώτα εμπορικά προγράμματα 5G. Ως προς την ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς, έμφαση θα δοθεί κατ’ αρχάς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση θεωρείται δεδομένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή