ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοποριακή μέθοδος ανακύκλωσης πλαστικού από την Body Shop

protoporiaki-methodos-anakyklosis-plastikoy-apo-tin-body-shop-561092539

O βρετανικός όμιλος καλλυντικών The Body Shop ήταν πρωτοπόρος στο δίκαιο εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των ζώων και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση από πολύ νωρίς για τα εταιρικά δεδομένα – ήδη από τη δεκαετία του 1980. Συνεχίζει την ίδια πορεία, θέτοντας ως στόχο του να συμβάλει μεταξύ άλλων και στον περιορισμό του καταστροφικού πλαστικού, το οποίο καταλήγει υπό τη μορφή απορριμμάτων στη θάλασσα ή στις χωματερές. Εως το 2040 πάνω από ένα δισεκατομμύριο τόνοι πλαστικού θα έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

Στην παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων έχει μερίδιο και η βιομηχανία της ομορφιάς, αλλά η λύση του εν λόγω προβλήματος δεν είναι απλή. «Η The Body Shop επιλέγει να εκλάβει το πλαστικό σκουπίδι ως πρώτη ύλη», εξηγεί ο Μαρκ Ντέιβις, υπεύθυνος του προγράμματος Κοινότητες Δικαίου Εμπορίου εντός της εταιρείας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του 1987, η οποία αφορά την εξασφάλιση πρώτων υλών με ηθικό τρόπο για την The Body Shop. Σήμερα, μετά 33 χρόνια συνεισφέρει το 25% του σχετικού προϋπολογισμού της εταιρείας για πρώτες ύλες και συστατικά. Το βούτυρο καριτέ το προμηθεύεται από την Γκάνα και το χαρτί των συσκευασιών δώρου από το Νεπάλ, μεταξύ άλλων.

Από σκουπίδι χρήσιμο υλικό

Αναφορικά με το πλαστικό τώρα, η εταιρεία προμηθεύεται το υλικό από την Μπανγκαλόρ στην Ινδία και το χρησιμοποιεί στις συσκευασίες της. Σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες οι συλλέκτες σκουπιδιών ζουν από αυτό. Συγκεντρώνουν τα πλαστικά απορρίμματα και τα εμπορεύονται στο πλαίσιο μιας ανεπίσημης επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία ενέχει κινδύνους. Η The Body Shop συνεργάζεται με την προμηθευτική εταιρεία Plastics for Change, ώστε να τη βοηθήσει και για να την εφοδιάζει με την αναγκαία πρώτη ύλη, αλλά και για να προσφέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας στα άτομα που απασχολεί. «Χρειαζόμαστε μπουκάλια αρίστης ποιότητος, τα χρειαζόμαστε στη σωστή θέση και στη σωστή χρονική στιγμή», αναφέρει στο CNBC ο Μαρκ Ντέιβις. «Και αυτή η μέθοδος, που ακολουθούμε με συστατικά όπως το βούτυρο καριτέ, είναι η ίδια και με τα βραζιλιάνικα φιστίκια και με το μάνγκο».

Εχοντας αυτήν την εμπειρία και την τεχνογνωσία από τη συνεργασία τους με κοινότητες σε ευάλωτες περιοχές του πλανήτη –π.χ. βιοτόπους–, μπορούν να πειραματιστούν και με το πλαστικό. «Στην πραγματικότητα, εάν μεταφέρεις την Μπανγκαλόρ σε ένα τροπικό δάσος, θα ακολουθήσεις την ίδια οδό. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, χρειάζεται να τους οργανώσεις, να τους διδάξεις τι σημαίνει άριστη ποιότητα και τι θα λάβουν από εσένα ως αμοιβή εάν σου την εξασφαλίσουν», προσθέτει. Τέλος, το να μετασχηματισθεί το πλαστικό από σκουπίδι σε κατάλληλο υλικό απαιτεί χρόνο. Η Τhe Body Shop χρειάστηκε πέντε χρόνια για να οικοδομήσει την προμηθευτική αλυσίδα και να φθάσει στο σημείο να λαμβάνει πρώτη ύλη πλαστικού σε κόκκους, που να καλύπτει τις προδιαγραφές της για τις συσκευασίες της.