ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους κλάδους στηρίζεται η ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης

se-poioys-kladoys-stirizetai-i-anakampsi-tis-ellinikis-metapoiisis-561093190

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει τους τρεις τελευταίους μήνες ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος, εν αντιθέσει με τον τουριστικό που συνεχίζει να «νοσεί», όπως διαπιστώνει η Eurobank στο δελτίο της για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης παραγωγής στον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα, έπειτα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε τον Απρίλιο 2020 (-12,6% σε μηνιαία βάση), κινήθηκε ανοδικά στους επόμενους 3 μήνες. Συγκεκριμένα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η μηνιαία αύξηση του δείκτη διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάιο 2020, στο 5,7% τον Ιούνιο 2020 και στο 2,2% τον Ιούλιο 2020.

Βάσει αυτής της επίδοσης, η παραγωγή στη μεταποίηση τον Ιούλιο 2020 μπορεί να παρέμεινε μικρότερη κατά -2,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2020 (προ κορωνοϊού COVID-19 επίπεδα), ωστόσο επανακτήθηκε ένα μεγάλο ποσοστό του αρχικού κενού που δημιούργησε η, απότομη, μηνιαία πτώση του Απριλίου κατά -12,6% εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Εξετάζοντας τη συνεισφορά των επιμέρους κλάδων της μεταποίησης στο παραπάνω αποτέλεσμα, οι αναλυτές της Eurobank σταθμίζουν τη μεταβολή της παραγωγής των προαναφερθέντων κλάδων με τη βαρύτητα που έχουν στη συνολική μεταποιητική παραγωγή.

Βάσει των αναλυτικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κλάδοι όπως αυτοί της παραγωγής βασικών μετάλλων, της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, της παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, της παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και της επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού συνεισέφεραν θετικά στην ανάκαμψη της παραγωγής στη μεταποίηση στο διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2020.

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο κλάδος των τροφίμων (μαζί με την ποτοποιία και τα προϊόντα καπνού έχουν μακράν το υψηλότερο μερίδιο σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον τομέα της μεταποίησης) με τον σχετικό δείκτη παραγωγής να συρρικνώνεται, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, για 4ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο 2020.

Είναι αναντίρρητα αποδεκτό, ότι όπως ένα ποσοστό της απότομης πτώσης της παραγωγής στη μεταποίηση τον Απρίλιο 2020 ήταν τεχνικό, δηλαδή ήταν αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αντιστοίχως ένα ποσοστό της ενίσχυσης των τελευταίων μηνών αντανακλά την επίδραση από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, εξηγούν οι αναλυτές της Eurobank.

Είναι πιθανόν η παραγωγή στη μεταποίηση να επιβραδύνθηκε στο τέλος του 3ου τριμήνου 2020, καθότι και ο εισερχόμενος τουρισμός σημείωσε μεγάλη μείωση αλλά και το μερίδιο της τεχνικής ανάκαμψης λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων παρουσίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, φθίνουσα πορεία.

H εικόνα στον τουρισμό

Εν αντιθέσει με τη βελτιωμένη εικόνα της μεταποίησης, ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να δέχεται πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο 2020 διαμορφώθηκαν στα 577,0 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -84,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η πτώση των τουριστικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας του κορω-νοϊού COVID-19 ανήλθε σε -86,2% ή 7.861,5 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα που βρίσκεται πίσω από τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 5,152.5 εκατ. ευρώ στο 8μηνο.

Βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων πτήσεων παρουσίασαν ετήσια μείωση -59,1% τον Αύγουστο 2020 από -73,8% τον Ιούλιο 2020. Ως εκ τούτου αναμένεται επιβράδυνση του ποσοστιαίου ρυθμού μείωσης των τουριστικών εσόδων για τον μήνα Αύγουστο 2020. Ωστόσο, αυτή δεν προβλέπεται να είναι θεαματική, επισημαίνεται στην ανάλυση της Eurobank.