Η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τις αγορές

Η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τις αγορές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαίρεση την Αφρική, ο αυξανόμενος ρυθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Σε μία προσπάθεια ανακοπής της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων σε πόλεις ή περιφέρειες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.). 

Στόχος είναι η αποφυγή ενός νέου lockdown σε εθνικό επίπεδο υπό τον φόβο νέων καταστροφικών επιπτώσεων στην οικονομία. Η επιβολή όμως των νέων περιορισμών φαίνεται ότι έχει μετριάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης που ξεκίνησε τον Μάιο με το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και βρήκε σημαντική στήριξη στα πρωτόγνωρα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της έρευνας Markit, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Η.Β. αποκλειστικά λόγω της επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα υπηρεσιών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στις 54,4 μονάδες από το υψηλό 1-1,5 έτους 54,6 τον Αύγουστο, ενώ στο Η.Β. βρέθηκε στις 55,7 μονάδες ύστερα από άνοδο τον προηγούμενο μήνα στο υψηλό 72 μηνών 59,1. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης έκλεισε τον Σεπτέμβριο 1,8 μονάδες χαμηλότερα στις 50,1 μονάδες, οριακά υψηλότερα από το σημείο μηδενικής μεταβολής 50, καθώς η βελτίωση στον τομέα της μεταποίησης –ενδεχομένως λόγω αναθέρμανσης της εξωτερικής ζήτησης– αντισταθμίστηκε πλήρως από την υποχώρηση του δείκτη λειτουργικών συνθηκών στον τομέα υπηρεσιών κάτω από την περιοχή του 50 για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ σε ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, αποτέλεσαν δύο από τους βασικότερες παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου τις τελευταίες ημέρες.

Στις αγορές συναλλάγματος,  το δολάριο ΗΠΑ, που παραμένει ένα από τα ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, ενισχύθηκε, επωφελούμενο από τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,17 για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου ύστερα από άνοδο πάνω από το 1,20 στις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας απώλειες 1,5% περίπου σε εβδομαδιαία βάση και 2,4% από τις αρχές του μήνα.
 
* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή