Τι ρώτησαν τα funds τους τραπεζίτες

Τι ρώτησαν τα funds τους τραπεζίτες

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και την ισχυρή πτώση που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί και σε… αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς τα διεθνή χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για τις προοπτικές του 2021. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα των roadshows του τελευταίου μήνα, όπως φάνηκε από τα διαδικτυακά ραντεβού μεταξύ στελεχών των τραπεζών και διαχειριστών κεφαλαίων και funds.
Τα επενδυτικά roadshows του Σεπτεμβρίου ήταν ένα μικρό δείγμα της βροχής των συνεδρίων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του έτους, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές στην «Κ», και αυτό είναι στα θετικά που έχει δημιουργήσει η πανδημία, καθώς οι διαδικτυακές παρουσιάσεις και τα virtual ραντεβού, μέσω Διαδικτύου, που μηδενίζουν τις αποστάσεις και τα χρονοβόρα ταξίδια διευκολύνουν τις επαφές επενδυτικής κοινότητας και επιχειρήσεων.

Τα τραπεζικά συνέδρια κυριάρχησαν αυτόν τον μήνα, στα οποία συμμετείχαν οι περισσότερες ελληνικές συστημικές τράπεζες, με το μεγαλύτερο από αυτά να διεξάγεται την περασμένη εβδομάδα και το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου από την Bank of America, όπου το «παρών» έδωσαν τα μεγαλύτερα «ονόματα» από τον διεθνή τραπεζικό κλάδο, κάτι που εξασφάλισε και την παρουσία μεγάλων funds και επενδυτών, όπως Pimco, Amundi και Odey. Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα και με ελληνικό ενδιαφέρον, διεξάγεται επίσης από την Bank of America το Southern European Speed Dating Event, με επενδυτές από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία καθώς και το Debt Capital Markets Investor Day – Paris από την UBS με επενδυτές από τη Γαλλία.

Τα ερωτήματα των επενδυτών κατά το roadshow της BofA, ήταν κοινά με αυτά που κυριάρχησαν και στα προηγούμενα συνέδρια (Goldman Sachs, Citi, EXAE), σύμφωνα με πηγές της «Κ»: η πορεία της οικονομίας το 2021 και η προοπτική των δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, δηλαδή το κατά πόσον αυτά τα moratoria δημιουργήσουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα καθυστερήσουν την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

Το πού θα… κάτσει η μπίλια της ύφεσης το 2020 και ειδικά το καθοριστικό γ΄ τρίμηνο (η καρδιά του τουρισμού χτυπά κυρίως αυτό το διάστημα) και αν η ανάκαμψη είναι ισχυρή ώστε να οδηγήσει σε σημαντική στροφή της οικονομίας το 2021, βρίσκεται στο επίκεντρο του ραντάρ των funds. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, προς το τέλος του έτους, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για τις προοπτικές του επόμενου έτους, αναμένεται να ληφθούν οι επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με το trade που ονομάζεται Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα μορατόριουμ, η αβεβαιότητα για το πόσα από αυτά τα δάνεια που πλησιάζουν τα 20 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε NPEs το επόμενο έτος, είναι επίσης ένας βασικός παράγων που κρατάει τα funds μακριά από τις τραπεζικές μετοχές, παρά τις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις που σημειώνουν, όπως φάνηκε στο συνέδριο της BofA. Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκαν καθησυχαστικά, εκτιμώντας ότι μόλις 10%-20% του συνόλου αυτών των δανείων τελικά δεν θα αποπληρωθεί, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη ανάλυσή της η Morgan Stanley επισήμανε πως τα moratoria αντιπροσωπεύουν το 15%-24% των εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, και σε περίπτωση που το ένα τέταρτο αυτών γίνουν «κόκκινα» μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών, οι δείκτες NPE θα αυξηθούν κατά 2,5%-4%, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της εκκαθάρισης των ισολογισμών και όχι σε μία νέα «κρίση» για τις τράπεζες. Στο βασικό της σενάριο εκτιμά πως ο νέος σχηματισμός NPEs το 2020 θα κινηθεί στα 6 δισ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο τα νέα NPEs θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ πάντως, τα νέα ΝPEs που θα δημιουργηθούν από την πανδημία, υπολογίζονται σε περίπου 8-10 δισ. ευρώ. 

Οι τιτλοποιήσεις

Θετική ωστόσο εξέλιξη και έκπληξη για τους επενδυτές, όπως φάνηκε στο roadshow της BofA, είναι πως οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών προχωρούν. Για παράδειγμα, τα σχόλια για την πρόοδο με την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, ήταν ιδιαίτερα θετικά, καθώς η γενικότερη πεποίθηση των funds ήταν πως λόγω COVID-19 θα υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις συναλλαγές αυτές των ελληνικών τραπεζών.

Το επίσης θετικό είναι πως οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει πλέον τη βουτιά του τουρισμού, και αυτό έχει «μεταφραστεί» στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν πιεστεί σημαντικά φέτος, σημειώνοντας πτώση 60%. Τα χαμηλά αυτά επίπεδα τιμών έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτών και έτσι όταν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το 2021, αλλά και όταν αποτιμηθούν και οι πολύ θετικές επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία, καθώς και των νέων μέτρων στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή η προσοχή θα μεταφραστεί και σε τοποθετήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή