Προχωρούν οι επενδύσεις της Βιοχάλκο στα ακίνητα παρά την πανδημία

Προχωρούν οι επενδύσεις της Βιοχάλκο στα ακίνητα παρά την πανδημία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να λειτουργήσει την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West στην περιοχή του Κηφισού, αξιοποιώντας γειτονικό οικόπεδο όπου φιλοξενούνταν εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Μουζάκη, είναι η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο. Το νέο κτίριο θα προσφέρει μεικτή δομημένη επιφάνεια της τάξεως των 25.000 τ.μ. και αναμένεται να είναι έτοιμο προς λειτουργία εντός του 2021, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται.

Το νέο ακίνητο θα προσφέρει χρήσεις εμπορίου και ψυχαγωγίας, με τη διοίκηση της εταιρείας να επιθυμεί να πλαισιώσει το υφιστάμενο River West με νέες αλυσίδες, ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η απήχησή του. Ηδη στο νέο ακίνητο θα τοποθετηθούν η αλυσίδα παιχνιδιών Moustakas Toys και η αλυσίδα αθλητικών ειδών Decathlon. Το γεγονός ότι τα σχέδια προχωρούν απρόσκοπτα παρά την πανδημία είναι ενθαρρυντικό για τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εντός της εβδομάδας η Βιοχάλκο, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 50%, σε 6,3 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν προστεθεί σημαντικά νέα κτίρια γραφείων (π.χ. Beat) στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Οι προ φόρων ζημίες περιορίστηκαν σε 0,2 εκατ. ευρώ, από 0,6 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι απώλειες της θυγατρικής της Βιοχάλκο στον τομέα των ακινήτων, της Noval Property ΑΕΕΑΠ, είναι δεδομένες για το 2020, πλήττοντας κυρίως τα ξενοδοχειακά ακίνητά της και ασφαλώς και τα εμπορικά της κέντρα.

Ετσι, από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% η εταιρεία απώλεσε έσοδα 222.000 ευρώ ή το 5,59% κατά το πρώτο τρίμηνο. Για το δεύτερο τρίμηνο οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες και υπολογίζονται σε 821.000 ευρώ ή το 22,2% των εισοδημάτων από ενοίκια. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εταιρεία θα αντισταθμίσει μέρος των απωλειών αυτών αξιοποιώντας τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις για συμψηφισμό με φόρους και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ποσοστό μέχρι 30%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Noval Property προχώρησε και σε μια σειρά κινήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Κατ’ αρχάς, η εταιρεία προέβη σε εκταμίευση του διαθέσιμου πιστωτικού ορίου, ως προληπτικό μέτρο. Επίσης, έκανε χρήση της δυνατότητας αναβολής της αποπληρωμής προγραμματισμένων δόσεων κεφαλαίου σε σχέση με ομολογιακό της δάνειο. Ετσι, μετατέθηκαν δόσεις χρεολυσίων του 2020 κατά εννέα μήνες, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία εξοικονόμηση 720.000 ευρώ κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση. Αυτή την περίοδο η εταιρεία προχωράει τις συζητήσεις με σειρά ενδιαφερόμενων τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων δανείων και την παροχή πρόσθετων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματός της.

Στόχος της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ, με αξία χαρτοφυλακίου της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, είναι να προωθήσει νέες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η αξιοποίηση έκτασης στην Πειραιώς (πλησίον Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) και ακίνητο στο Μετς, το οποίο θα ανακατασκευαστεί ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή