Αισιόδοξο μήνυμα από το Βερολίνο

Αισιόδοξο μήνυμα από το Βερολίνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας ως επί το πλείστον δεν έχει εκτραπεί της πορείας της, ανεξαρτήτως των ανησυχιών για την έξαρση νέων κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. Το επιχειρηματικό κλίμα έχει δείξει βελτίωση τον Σεπτέμβριο λίγο παραπάνω από το αναμενόμενο, με άνοδο του δείκτη του έγκριτου γερμανικού ινστιτούτου Ifo στις 93,4 μονάδες από τις 92,5 μονάδες του Αυγούστου και εν συγκρίσει με τις 93,8 των προβλέψεων. Η δε ενίσχυση και ενός ακόμη δείκτη, αυτού των μελλοντικών προσδοκιών, στις 97,7 μονάδες από τις 97,2 μονάδες του Αυγούστου αποτυπώνει το ότι προσεχώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα. Φαίνεται, λοιπόν, πως η γερμανική οικονομία ολοκληρώνει το τρίτο τρίμηνο με σταθερό βήμα.

Επιπροσθέτως, τα δεδομένα και τα σχόλια του Ifo αποκαλύπτουν μια σαφή διάσταση ανάμεσα στον κλάδο της μεταποίησης και στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών. Τμήματα του τελευταίου, όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία, βρίσκονται ενώπιον νέων προβλημάτων λόγω διόγκωσης κρουσμάτων. Ως αποτέλεσμα, ο υποδείκτης υπηρεσιών του Ifo για τις υπηρεσίες εξασθένησε συγκρατημένα από τις 7,7 μονάδες στις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί η άνοδός του επί τέσσερις μήνες στη σειρά. Εντούτοις, το κλίμα στη μεταποίηση ενισχύθηκε έτι περαιτέρω από τις -5,6 μονάδες τον Αύγουστο στις -0,2 τον Σεπτέμβριο, απέχοντας παρά πολύ από τις -0,44 μονάδες του Απριλίου. 

Μετά την άνοδο που εμφάνισαν νωρίτερα οι λιανικές πωλήσεις, η παραγωγή και η διασυνοριακή ανταλλαγή αγαθών καθίστανται ολοένα και περισσότερο ο βασικός μοχλός της ανάκαμψης στις προηγμένες οικονομίες. Βάσει των εκτιμήσεων του ινστιτούτου Ifo, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης για την πορεία των εξαγωγών τους βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ και το κλίμα αναβαθμίστηκε τον Σεπτέμβριο στο εγχώριο εμπόριο και στις κατασκευές. Βέβαια, τα στοιχεία και από τους δύο κλάδους της παροχής υπηρεσιών και της μεταποίησης στη Γερμανία εκπέμπουν δύο συγκεκριμένα και σαφή μηνύματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ό,τι, ενόσω η μεταποίηση δείχνει πως συνεχίζει να ενισχύεται, τμήματα του κλάδου των υπηρεσιών αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα. Και το δεύτερο αφορά τη γερμανική οικονομία, η οποία με δεδομένες τη συγκριτικά περιορισμένη αύξηση κρουσμάτων και την εστίασή της στις εξαγωγές προϊόντων και τη μεταποίηση, ενδεχομένως να έχει καλύτερη επίδοση από τις υπόλοιπες στην Ευρωζώνη μέσα στους προσεχείς μήνες – δηλαδή, μέχρις ότου το τωρινό κύμα κρουσμάτων να τεθεί υπό έλεγχο. Εν κατακλείδι, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ της σε τριμηνιαία βάση κατά 2,2% το δ΄ τρίμηνο, ενώ η διαφοροποίηση μεταξύ μεταποίησης και υπηρεσιών φανερώνει ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι άλλη από εκείνη του πρώτου κύματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή