To lockdown μείωσε τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο

To lockdown μείωσε τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 5,5%, σε 98 εκατ. κυβικά μέτρα αυξήθηκε, κατά προσέγγιση, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, η κατανάλωση νερού των κοινών καταναλωτών, της μεγαλύτερης κατηγορίας πελατών της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία για το πρώτο ήμισυ του έτους. Στον αντίποδα, λόγω της αναστολής λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, η κατανάλωση του βιομηχανικού και επαγγελματικού τιμολογίου μειώθηκε κατά 4,4% ετησίως, τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς.

Συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων κατηγοριών πελατών, π.χ. ΟΤΑ) η κατανάλωση ύδατος αυξήθηκε κατά 2,7% το εξεταζόμενο διάστημα λόγω των μεγαλύτερων αναγκών αντισηψίας αλλά και του αυξημένου χρόνου παραμονής στο σπίτι, ιδίως κατά τη διάρκεια του lockdown που διήρκεσε από τις 23 Μαρτίου έως και τις 4 Μαΐου.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας και της επανεξέτασης της πρόβλεψης απομείωσης απαιτήσεων που είχε σχηματιστεί τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου (κατ’ εφαρμογήν του ΔΠΧΑ 9), το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ, στα 17,2 εκατ. ευρώ, η πρόβλεψη για την επισφάλεια των πελατών της ΕΥΔΑΠ. Και αυτό οδήγησε στην αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 16 εκατ. ευρώ ή κατά 12,7%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αυτό είναι το υπόβαθρο, σε γενικές γραμμές, των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου που παρουσίασε χθες η ΕΥΔΑΠ, εμφανίζοντας αύξηση του κύκλου εργασιών στα 158,3 εκατ. ευρώ από 151,7 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) υποχώρησαν κατά 21,8% ή -10,2 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 36,7 εκατ. ευρώ από 46,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το περιθώριο Ebitda διαμορφώθηκε στο 23% από 31%, ενώ υποχώρησαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (Ebit), που διαμορφώθηκαν στα 18,6 εκατ. ευρώ από 27,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 24 εκατ. ευρώ από 34,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 30,4%, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη υποχώρησαν στα 14,3 εκατ. ευρώ από 25,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, υποχωρώντας σε ποσοστό 42,8%. Μείωση στο 9% από 17% εμφάνισε και το καθαρό περιθώριο κέρδους κατά το α΄ εξάμηνο του 2020.

Ως προς τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, υποχώρησαν κατά 9,8%, με την εισηγμένη να εκτιμά ότι η κάμψη αυτή θα εξισορροπηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Εως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, οι δήμοι χρωστούσαν στην ΕΥΔΑΠ 22,43 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εισέπραξε 20,14 εκατ. ευρώ από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης το πρώτο εξάμηνο. Το Δημόσιο οφείλει 15 εκατ. ευρώ (από τα οποία 3 εκατ. ευρώ είναι χρέη προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων), με την εταιρεία να εισπράττει, κατά το πρώτο εξάμηνο (από το Δημόσιο), περίπου 8 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλοι πελάτες χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έλαβε από τη συγκεκριμένη κατηγορία 10,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

Η ΕΥΔΑΠ προχωράει το επενδυτικό της πρόγραμμα –μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ– υλοποιώντας νέα έργα υδροδότησης και αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η εταιρεία εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το Δημόσιο για τη σύναψη έγγραφης συμφωνίας για το τίμημα του αποληφθέντος μη επεξεργασμένου νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή