Κάμψη μεγεθών κατέγραψε η ΕΥΑΘ

Κάμψη μεγεθών κατέγραψε η ΕΥΑΘ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση μεγεθών, που αποδίδεται, κατά βάση, στην εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής και στην ελάττωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω της πανδημίας, εμφάνισε η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σε επίπεδο ομίλου, κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, σε ετήσια βάση, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε ποσοστό 3,25%, στα 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκε το κόστος πωλήσεων κατά 2,3% σε 21,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας.

Αύξηση εμφάνισαν και οι λειτουργικές δαπάνες της εισηγμένης κατά 271 χιλ. ευρώ (+4,83%) εξαιτίας της αύξησης του κόστους μισθοδοσίας λόγω της εφαρμογής της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας –υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019– και της πρόσληψης 30 εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 19,14%, σε 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 26,5%, στα 7,4 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν και τα προ φόρων κέρδη. Τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, από 6,6 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2019, ενώ το μεικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 13 εκατ. έναντι των 14,7 εκατ. στην προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας μείωση 11,15%. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου αυξήθηκαν σε 84 εκατ. ευρώ από 75,8 εκατ. ευρώ.

«Τα αποτελέσματά μας στο εξάμηνο αντικατοπτρίζουν τη σημαντική μείωση της επαγγελματικής και βιομηχανικής δραστηριότητας –κι επομένως και της κατανάλωσης– λόγω της καραντίνας, σε συνδυασμό όμως και με το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας μας, που εφαρμόζει χαμηλή τιμολογιακή πολιτική από τον Μάιο του 2019», ανέφερε, χθες, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ανθιμος Αμανατίδης. Πράγματι, η νέα τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει από τον Μάιο του 2019 η ΕΥΑΘ ακολουθεί τη λογική της μείωσης της τιμής του νερού στις χαμηλές κλίμακες κατανάλωσης που αντιστοιχούν στον μεγαλύτερο όγκο καταναλωτών.

Οπως επίσης επισήμανε ο ίδιος, η ΕΥΑΘ υλοποιεί ένα άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα 65 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει έργα περιβάλλοντος και μείωσης του ενεργειακού κόστους της εταιρείας. Για τα έτη 2021-2023 προβλέπεται ετήσια αύξηση των τιμολογίων κατά 2% (εξαιρείται η πρώτη κλίμακα του οικιακού με κατανάλωση μέχρι 10 κυβικά μέτρα/τετράμηνο), ενώ διατηρούνται σταθερά τα τέλη αποχέτευσης, τα πάγια και το ειδικό τέλος κύκλου νερού για πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης.

Κι αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας αξίας 175 εκατ. ευρώ. Σε αυτό ανήκουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης κόστους 21,7 εκατ., τα αποχετευτικά έργα ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, η επέκταση του τηλε-έλεγχου και αυτοματισμού (SCADA) του δικτύου ύδρευσης, αξίας 3,35 εκατ. ευρώ, και η ενίσχυση και επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού (3,37 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή