Ομολογιακό δάνειο 400 εκατ. με ευνοϊκούς όρους για τον ΑΔΜΗΕ

Ομολογιακό δάνειο 400 εκατ. με ευνοϊκούς όρους για τον ΑΔΜΗΕ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης εξασφάλισε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για το επενδυτικό του πρόγραμμα, με την υπογραφή κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ με τις πιστώτριες Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Bank of China και Alpha Bank. Την υπογραφή του δανείου γνωστοποίησαν χθες τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, με κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ο ρόλος της πρώτης ως συντονίστριας της έκδοσης και της δεύτερης ως συνδιοργανώτριας. Η ομολογιακή έκδοση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Η διάρκεια του κοινοπρακτικού δανείου, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, είναι έξι έτη και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,1% για τα πρώτα τρία έτη και στο 2% για τα τρία επόμενα έτη.  Από το συνολικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ, τα 310 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας. Σε αυτές συγκαταλέγονται το από τις 20 Απριλίου του 2018 κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 199 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία των κινεζικών ιδρυμάτων Bank of China (BOC) και Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), και το από 29 Ιουνίου 2018 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 228,5 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία ελληνικών συστημικών τραπεζών. 

Ποσό 90 εκατ. ευρώ αφορά νέα διευκόλυνση για κάλυψη των αναγκών της εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Την ομολογιακή έκδοση χαιρέτισε με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας την περιβαλλοντική διάσταση των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα σημείωσε ότι το υπουργείο θα επιδιώξει να ενισχύσει τον ΑΔΜΗΕ με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, όπως είπε, «οι επενδύσεις του έχουν έντονα πράσινο χρώμα και αποτελούν βασικό άξονα της ατζέντας του υπουργείου».

Στην περαιτέρω συμπίεση του κόστους του ΑΔΜΗΕ με τη νέα ομολογιακή έκδοση αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη που έδειξε το τραπεζικό σύστημα στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, εν μέσω πανδημικής κρίσης. «Επιπλέον, η γόνιμη συνύπαρξη του ελληνικού Δημοσίου και της κινεζικής State Grid Corporation of China στο μετοχικό μοντέλο του ΑΔΜΗΕ γίνεται το εφαλτήριο για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο κ. Μανουσάκης.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της γενικής διεύθυνσης Corporate & Investment Banking, επιβεβαιώνει τον ηγετικό της ρόλο στην υποστήριξη στρατηγικών έργων στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε η Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής. Από πλευράς της Εθνικής, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής Βασίλης Καραμούζης δήλωσε: «Η χρηματοδότηση επιβεβαιώνει τη στρατηγική εστίαση και τη διαρκή στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στον ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας τη μακροχρόνια συνεργασία της με την εταιρεία, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο στη διοργάνωση, δόμηση και κάλυψη σχετικών συναλλαγών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή