Οι φθινοπωρινές υποχρεώσεις των φορολογουμένων

Οι φθινοπωρινές υποχρεώσεις των φορολογουμένων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να κάνουμε την αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3, να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Γέφυρα», να δηλώσουμε τα ξεχασμένα τετραγωνικά στους δήμους και να κλείσουμε κάθε εκκρεμότητα που αφορά ατακτοποίητους αυθαίρετους χώρους. Θα πρέπει να πληρώσουμε μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων και να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε μια πληρωμή για τον ΕΝΦΙΑ ή αν θα κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να δώσουμε δύο δόσεις μαζεμένες στο τέλος Οκτωβρίου μεταθέτοντας ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το τέλος Οκτωβρίου θα έχει δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ, μία δόση φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ γ΄ τριμήνου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε αν έχουν υποβληθεί σωστά οι δηλώσεις COVID για τα «κουρεμένα ενοίκια» και να ελέγξουμε αν οι ιδιοκτησίες στον Δήμο Αθηναίων έχουν καταχωρισθεί σωστά στην πλατφόρμα του κτηματολογίου προς αποφυγήν προβλημάτων στο μέλλον.

«Συμφόρηση» σε γραφεία λογιστών, συμβολαιογράφων, μηχανικών και δικηγόρων προκαλεί εδώ και αρκετές ημέρες η επικείμενη εκπνοή πολλών προθεσμιών ταυτόχρονα. Διαδικασίες που αφορούν μέτρα καταπολέμησης των συνεπειών της πανδημίας, συμπίπτουν χρονικά με διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί από την προ COVID εποχή (ακόμη και προ 9ετίας όπως είναι, για παράδειγμα, η τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων), με αποτέλεσμα να προκαλείται «μποτιλιάρισμα» ειδικά σε όσους εξακολουθούν να αφήνουν εκκρεμότητες για την τελευταία στιγμή. Κάποιες παρατάσεις ανακοινώθηκαν ήδη τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να αποφορτιστεί σε κάποιο βαθμό η κατάσταση, οπότε το σκηνικό με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ο ΕΝΦΙΑ, μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, μπορεί να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη –στο τέλος Οκτωβρίου– θα πρέπει να είναι «διπλή» προκειμένου να αποφευχθούν οι προσαυξήσεις. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα καταβληθούν κανονικά την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Εννοείται ότι για όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει υποχρέωση διπλής ή και τριπλής πληρωμής υποχρεώσεων, καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλλονται και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, και ο ΦΠΑ (για τους επαγγελματίες), αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, τα ειδοποιητήρια για τα οποία θα καταφθάσουν μέσα στον Νοέμβριο.

2. Η προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» εκπνέει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει σενάριο για παράταση προκειμένου να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των τελευταίων ημερών και δεύτερο σενάριο για ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ένας νέος γύρος με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Πάντως, μέχρι την Τετάρτη που εκπνέει η προθεσμία (με βάση τα σημερινά δεδομένα) οι αιτήσεις αναμένεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 150.000, καθώς ήδη υποβάλλονται πάνω από 5.000 ημερησίως.

3. Στο «πακέτο» των υποχρεώσεων που αφορά την τακτοποίηση ημιυπαιθρίων, δηλώσεις ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους κ.λπ. δεν αναμένονται παρατάσεις. Τόσο η προθεσμία για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους όσο και η αντίστοιχη για τους ημιυπαίθριους και λοιπούς αυθαίρετους χώρους εκπνέουν την Παρασκευή. Το ερώτημα είναι αν το υπουργείο Εσωτερικών θα επιλέξει να δώσει και για τα ξεχασμένα τετραγωνικά στους δήμους λύση αντίστοιχη με αυτή που έχει προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. Δηλαδή, μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, να μην κλείσει οριστικά η πλατφόρμα, αλλά οι ιδιοκτήτες να μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους πληρώνοντας μεγαλύτερο πρόστιμο. Πάντως, και η πλατφόρμα για τα αυθαίρετα (με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να συμπληρώνει ήδη 9 έτη λειτουργίας) αλλά και η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά των δήμων σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς τακτοποιήθηκαν και δηλώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων αποφέροντας τεράστια έσοδα στο Δημόσιο. Στην πλατφόρμα των δήμων τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά που έχουν αποκαλυφθεί, υπερβαίνουν ήδη τα 40 εκατομμύρια. Πάντως, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, οι μηχανικοί διαπίστωναν μεγάλες καθυστερήσεις στην πλατφόρμα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων λόγω πολύ μεγάλου φόρτου. Μένει λοιπόν να φανεί αν θα δοθούν κάποια χρονικά περιθώρια προκειμένου να αποφευχθούν τα… ξενύχτια των μηχανικών της τελευταίας στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή