Οι ελληνικές startups που νίκησαν τον κορωνοϊό

Οι ελληνικές startups που νίκησαν τον κορωνοϊό

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ξέσπασμα του ιού, αρκετοί εκπρόσωποι της αγοράς θεώρησαν σχεδόν βέβαιο το πλήγμα που θα υφίστατο ο κλάδος των startups, είτε διότι πολλές νεοφυείς εταιρείες θα υπέκυπταν τελικά στην οικονομική πίεση που προκάλεσε η πανδημία είτε γιατί θα «πάγωνε» οποιαδήποτε διάθεση των επενδυτών για χρηματοδοτήσεις. Περίπου οκτώ μήνες μετά, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Οπως επισήμαναν στην «Κ» εκπρόσωποι εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους γύρους χρηματοδότησης, ενώ έκλεισαν δύο από τα μεγαλύτερα deals τεχνολογικών νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα: η εξαγορά της Instashop από την Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολ. και η απόκτηση της Softomotive από τη Μicrosoft έναντι ποσού που φέρεται να υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολ. 

Και μπορεί κάποια από αυτά τα deals να ήταν υπό συζήτηση ήδη πριν από την επέλαση του ιού, εκπρόσωποι της αγοράς όμως επισημαίνουν ότι η πανδημία δεν στάθηκε τελικά εμπόδιο για την ολοκλήρωσή τους. Μάλιστα, στην περίπτωση της Instashop, η πανδημία μάλλον επιτάχυνε τις διαδικασίες, αφού κατά την περίοδο του lockdown οι δημιουργοί της παρατήρησαν μια αύξηση της τάξεως του 70% σε downloads της εφαρμογής και άνοδο κατά 50% στον αριθμό των ημερήσιων παραγγελιών από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.λπ. 

«Η πανδημία δεν άλλαξε τα σχέδιά μας. Συνεχίζουμε, όπως και πριν, να αναζητούμε startups που επιλύουν προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Παράλληλα, αναζητούμε αυτές που καινοτομούν και όσον αφορά την εμπορική τους ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τηλεργασία και το ψηφιακό μάρκετινγκ», τονίζει στην «Κ» ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος στο Marathon Venture Capital, επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται περί τα 32 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Found.ation, έξι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες κατόρθωσαν στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου να αντλήσουν συνολικά 82,2 εκατ. δολ. από διεθνείς αλλά και εγχώριους επενδυτές (funds του Equifund). Πρόκειται για τις εταιρείες που έλαβαν τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης μέχρι στιγμής μέσα στην πανδημία (ακολουθούν και άλλες με μικρότερα ποσά), με την Οmilia να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας, κατορθώνοντας να «σηκώσει» 20 εκατ. δολ. από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Grafton Capital.

Εκπρόσωποι της αγοράς σχολιάζουν ότι η επίδοση αυτή είναι αξιοσημείωτη, καθώς καλύπτει σχεδόν το ήμισυ των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισαν κάποιες εταιρείες κατά την περυσινή χρονιά. Το 2019, σύμφωνα με έκθεση του Found.ation και του EIT Digital, διοχετεύθηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Δέκα από αυτές, μάλιστα, άντλησαν το 80% των παραπάνω κεφαλαίων, ήτοι 130 εκατ. ευρώ (Blueground, Netdata, Balena, Spotawheel, Plum., Welcome Pickups κ.ά.). 

Το δύσκολο δίμηνο

«Μετά την ψυχρολουσία του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, επιστρέψαμε γρήγορα στην κανονικότητα, σε ένα σκηνικό όπου οι επενδυτές είχαν αποφασίσει πλέον πως οι νέες επενδύσεις θα μπορούν να γίνουν αποκλειστικά απομακρυσμένα. Αυτή η εξέλιξη μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για τις ελληνικές startups», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η τηλεκπαίδευση, η παροχή λογισμικού, το cloud, η κυβερνοασφάλεια αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές, εν αντιθέσει με την εστίαση και τον τουρισμό, που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημική κρίση. 

Αυτό φάνηκε και από τη χρηματοδότηση ύψους 14,2 εκατ. δολ. που «σήκωσε» αυτή την εβδομάδα η πολλά υποσχόμενη Netdata του Κώστα Τσαούση από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια (Bessemer Venture Partners, Bain Capital Ventures και Uncorrelated). Η εταιρεία κινείται γύρω από τον τομέα του enterprise software προσφέροντας σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες λογισμικό που παρακολουθεί την επίδοση των υπολογιστικών συστημάτων τους (infrastructure monitoring). Πρόκειται για κλάδο ιδιαίτερα θελκτικό για τους επενδυτές, αφού λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί ΙΤ και οι προγραμματιστές τεχνολογικών εταιρειών.

Παρά την πανδημία, η Netdata κατόρθωσε να εξασφαλίσει ένα από τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης που έχουν δοθεί φέτος σε startup, ενώ συνολικά έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα 32,5 εκατ. δολ. και να αναδειχθεί στην πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ελληνική startup. Ευνοημένη από την επέλαση του ιού βγήκε, όμως, και η νεοφυής εταιρεία Plum, η οποία δημιούργησε μια εφαρμογή που αποταμιεύει αυτομάτως χρήματα «σκανάροντας» πρώτα τον λογαριασμό του χρήστη και εκτιμώντας την οικονομική του κατάσταση. Η εταιρεία, που στα μέσα του καλοκαιριού ανακοίνωσε χρηματοδοτικό γύρο ύψους 10 εκατ. δολ., στον οποίο συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, παρατήρησε πενταπλάσια αύξηση στα ποσά αποταμίευσης τους πρώτους έξι μήνες του 2020, με αποκορύφωμα την περίοδο του lockdown, δηλαδή από τον Μάρτιο και μετά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή