Εντονο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές

Εντονο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές μετά τη μεγάλη υποχώρηση που είχε σημειώσει ο κλάδος την περασμένη εβδομάδα αλλά και γενικότερα στη διάρκεια του έτους.

Οι επενδυτές είχαν εγκαταλείψει τον κλάδο που δεχόταν ένα μείγμα πιέσεων εξαιτίας των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, των αυξανόμενων κόκκινων δανείων αλλά και των σκανδάλων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Από την αρχή του έτους οι μετοχές των τραπεζών έχουν σημειώσει συνολικές απώλειες 42%. Χθες, όμως, το κλίμα αντιστράφηκε.

Αλμα 8,9% σημείωσε η HSBC όταν διέρρευσε η είδηση ότι η κινεζική ασφαλιστική Ping An, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής τράπεζας, αύξησε το μερίδιό της στο 8% από το 7,95%. Ανοδο 56% σημείωσε, άλλωστε, και η γερμανική Commerzbank όταν ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλός της ο Μάνφρεντ Κνοφ, μέχρι προσφάτως επικεφαλής της ανταγωνίστριας της, Deutsche Bank.

Επικράτησε, άλλωστε, γενικότερη ευφορία στις αγορές καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν την οικονομία της Κίνας να ανακάμπτει. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και άλλων βιομηχανικών κλάδων σημείωσαν άνοδο άνω του 3,5%, καθώς είναι καθοριστική για την πορεία τους η ζήτηση από την Κίνα.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέκαμψε σημαντικά κλείνοντας με κέρδη 2,2% και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του από τα μέσα Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 3,6%. Οι σημαντικότεροι δείκτες έκλεισαν με κέρδη όπως ο FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 1,46% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 3,22%.  Εξαίρεση ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτέλεσε μόνον το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με μικρές απώλειες 0,69%.

Τελευταία έχει επικρατήσει νευρικότητα και απαισιοδοξία στις αγορές εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει ξανά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ επικρατεί αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ μεγάλη αστάθεια φαίνεται πως προκαλεί και η ανησυχία για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στη Βρετανία και τους πρώην εταίρους της στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή