Μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις πληρωμών

Μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις πληρωμών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση λόγω COVID-19 διευρύνει το χάσμα πληρωμών που υπάρχει, ούτως ή άλλως, μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αυξάνοντας την πίεση για τις εγχώριες εταιρείες. Αυτό προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα για τις πληρωμές (European Payment Report) που διεξήγαγε ο όμιλος Intrum σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζοντας στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 

Στην Ελλάδα, η έρευνα δείχνει ότι ο πραγματικός χρόνος πληρωμής είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις πιέζονται ώστε να δέχονται μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής. Περισσότερες από τις μισές (54%) ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδεχθεί πιο μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής από αυτούς που θα επιθυμούσαν από μια μεγάλη/πολυεθνική εταιρεία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 43%. Σχεδόν οι μισές (48%) έχουν αποδεχθεί πιο μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής προκειμένου να αποφύγουν την πτώχευση – σε ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 35%.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι οι οφειλέτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα – σε ποσοστό άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 25% και σε υψηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις ταμειακές ροές, καθώς το 66% σημείωσε αύξηση στις πιστωτικές απώλειες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – επίσης σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η κρίση αυξάνει την πίεση στις επιχειρήσεις, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μειώνει τη ζήτηση και διαταράσσεται η εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους συνεπείς πελάτες στην Ελλάδα είναι ο κίνδυνος πανευρωπαϊκής ύφεσης, σε ποσοστό όμως σημαντικά χαμηλότερο (41%) συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (57%). 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (43%) πιστεύουν ότι ο κίνδυνος από τους οφειλέτες τους θα αυξηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών και το 19% πιστεύει ότι η αύξηση θα είναι σοβαρή. Σχεδόν οι μισοί (46%) δηλώνουν ότι το διευρυνόμενο χάσμα πληρωμών αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, περισσότεροι από τους μισούς (51%) δήλωσαν ότι οι εκπρόθεσμες πληρωμές απειλούν τη ρευστότητα της επιχείρησής τους σε σύγκριση με το 35% αυτών που ερωτήθηκαν πριν από την κρίση. «Τα μειωμένα έσοδα οδήγησαν σε μειωμένες ταμειακές ροές και αύξησαν την πίεση στις εξερχόμενες πληρωμές των επιχειρήσεων και πλέον ο αρχικός αντίκτυπος όσον αφορά τις πληρωμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει εξαιρετικά σημαντικός», επισημαίνει ο Mikael Ericson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intrum.

Στην Ελλάδα, το 64% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι με τις ταχύτερες πληρωμές θα μπορούσε να επενδύσει σε ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών του, ενώ το 54% θα προχωρούσε σε πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή