Επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. από Prodea, με τα logistics στο επίκεντρο

Επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. από Prodea, με τα logistics στο επίκεντρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση της Prodea Investments προκειμένου να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για τη μεγέθυνση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 3 δισ. ευρώ, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί έως το τέλος του 2021. Ωστόσο, πλέον έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα ακίνητα logistics προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 310 εκατ. ευρώ του επενδυτικού προγράμματος θα αφορούν επενδύσεις στον κλάδο των logistics, ο οποίος αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Prodea. Ειδικότερα, θα αποτελέσει τον τέταρτο βασικό πυλώνα επενδύσεων, μετά τα κτίρια γραφείων, τα εμπορικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που έχει εκπονηθεί, το 62% των νέων επενδύσεων θα αφορά τα logistics, ενώ το 17%, ή 85 εκατ. ευρώ, τα κτίρια γραφείων. Ενα επιπλέον 11%, ή περίπου 50 εκατ. ευρώ, θα αφορά επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η στροφή στα logistics κρίνεται ως μια κίνηση η οποία εξυπηρετεί τη στρατηγική χαμηλού ρίσκου που κατά κανόνα έχουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ιδίως σε περιόδους ύφεσης και οικονομικής κρίσης, όπως η υφιστάμενη. Ταυτόχρονα, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας, τα logistics αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά και συνέχισαν να καταγράφουν έντονη ζήτηση από χρήστες, με αποτέλεσμα η επένδυση στην κατηγορία αυτή να θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές ακινήτων, καθώς επιπροσθέτως προσφέρει και εξαιρετικές αποδόσεις συγκριτικά με άλλους τομείς ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 500 εκατ. ευρώ, το 57%, ή 285 εκατ. ευρώ, αφορά επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί είτε μέσω προσυμφώνων αγοράς είτε μέσω συνεργασιών για ανάπτυξη/κατασκευή. Επιπλέον 36% των μελλοντικών επενδύσεων αφορά ακίνητα τα οποία έχουν εντοπιστεί, χωρίς όμως να έχει ακόμα ολοκληρωθεί κάποια κίνηση, ενώ το υπόλοιπο 7% αφορά ακίνητα για τα οποία η διοίκηση της Prodea έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους πωλητές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Prodea προχώρησε στην απόκτηση μιας αποθήκης logistics στην περιοχή του Μαρκόπουλου. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 12.400 τ.μ., το οποίο είναι μισθωμένο στην εταιρεία logistics Unilog. Το τίμημα της συγκεκριμένης επένδυσης ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Prodea έχει υπογράψει προσύμφωνο για την απόκτηση του 100% εταιρείας που διαθέτει οικόπεδο επί του οποίου κατασκευάζονται δύο νέα κτίρια εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική επιφάνεια θα ξεπεράσει τις 23.000 τ.μ., ενώ η κατασκευή του συγκροτήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή. Μάλιστα, ήδη υφίσταται συμφωνία με τον μισθωτή/χρήστη, ο οποίος θα είναι μεγάλος εμπορικός όμιλος. Αν και το τελικό τίμημα τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση, η Prodea έχει μέχρι σήμερα καταβάλει ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή