Τα εισοδήματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, η ανισότητα μεγαλώνει

Τα εισοδήματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, η ανισότητα μεγαλώνει

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τρία χρόνια και πριν ξεσπάσει η πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οικογένειες στη χώρα είδαν τα εισοδήματα αλλά και τον πλούτο τους να αυξάνονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed). Ωστόσο, η εισοδηματική ανισότητα παραμένει επίμονα υψηλή. Κατά μέσον όρο ο καθαρός πλούτος στα νοικοκυριά την τριετία 2016 – 2019 ενισχύθηκε 18% και τα εισοδήματα κατά 5% αντιστοίχως. Η εν λόγω έρευνα, η οποία καθιερώθηκε το 1989 και καλύπτει τριετίες, θεωρείται ο χρυσός κανόνας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Προσφέρει την πιο ενημερωμένη και εμπεριστατωμένη εικόνα όλων των επιμέρους στοιχείων, από τις αποταμιεύσεις έως την κατοχή μετοχών σε όλες τις επιμέρους δημογραφικές ομάδες.

Τα τωρινά δεδομένα αφηγούνται μια ιστορία στο πλαίσιο της οποίας τα προσωπικά οικονομικά βελτιώνονται χάρις στην τόνωση των εισοδημάτων, στον ευεργετικό αντίκτυπο της πιο μακράς περιόδου ανάπτυξης στην Ιστορία, στη μείωση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα 50ετίας, καθώς και στην αύξηση των μισθών για όσους κέρδιζαν τα λιγότερα. Παρ’ όλη αυτή την πρόοδο, παραμένει το χάσμα. Το μερίδιο του πλούτου, που βρίσκεται στην κατοχή του ανώτατου 1% της εισοδηματικής κλίμακας των νοικοκυριών, βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ 30ετίας.

Σχεδόν το σύνολο των στοιχείων για το 2019 συγκεντρώθηκαν προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν μήπως η πρόοδος στα μη προνομιούχα στρώματα έχει πιθανώς αντιστραφεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της καραντίνας και της διακοπής λειτουργίας του οικονομικού μηχανισμού που έθεσε βιαίως εκτός παραγωγικής διαδικασίας εκατομμύρια ανθρώπους. Η κρίση κόστισε περισσότερο στις μειονότητες και στους λιγότερο μορφωμένους υπαλλήλους, που είναι και πιο πιθανό να δουλεύουν σε εργασίες με διαπροσωπική επαφή, όπως σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους ψυχαγωγίας. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κρίση της πανδημίας θα οξύνει την ανισότητα, διότι οι πιο χαμηλόμισθοι επλήγησαν χειρότερα.

«Η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας επιβάρυνε δυσανάλογα τους πολίτες κι όσοι δυσκολεύονταν περισσότερο να επωμιστούν το βάρος ήταν εκείνοι που ζημιώθηκαν κυρίως», επισημαίνει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ. «Ειδικότερα, η υψηλή ανεργία έπληξε δραστικά τους εργαζομένους με τις χαμηλές αποδοχές στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, τις γυναίκες, καθώς και τους Αφροαμερικανούς και του Λατινοαμερικανούς». Ο γενικός δείκτης έφθασε στο 8,4% τον Αύγουστο, αλλά ειδικά για τους Αφροαμερικανούς ήταν υψηλότερος, στο 13%. Σήμερα διατυπώνονται φόβοι πως η ανισότητα στα εισοδήματα, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις αμοιβές των εργαζομένων, θα επιδεινωθεί και πάλι: ο λόγος είναι ότι χάνονται θέσεις εργασίας στα χαμηλότερα οικονομικά κλιμάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή