Υπεγράφη συμφωνία για μεταφορά εργαζομένων της Alpha στη Cepal

Υπεγράφη συμφωνία για μεταφορά εργαζομένων της Alpha στη Cepal

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και μπόνους 10 μεικτών μηνιαίων αποδοχών με κατώτατο όριο το ποσό των 25.000 και ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που προέρχεται από τη λύση σύμβασης εργασίας, δηλαδή μηδενικό φόρο έως το ποσό των 60.000 ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της Alpha Bank και του Συλλόγου Προσωπικού για τη μεταφορά υπαλλήλων της τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης Cepal. 

Το προσωπικό που θα μεταφερθεί στη Cepal υπολογίζεται σε περίπου 800 άτομα και θα προστεθεί στους 300 υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στη Cepal, η οποία θα πωληθεί σε ποσοστό έως και 80% στον επενδυτή που θα αναδειχθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας, οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές θα κατατεθούν στα μέσα Οκτωβρίου και η συναλλαγή, δηλαδή η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και της πλειοψηφίας των μετοχών της Cepal, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στη short list που έχει προκριθεί για την τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η αμερικανική Pimco, που είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner, καθώς και οι ιταλικές Cerved και Credito Fondiario (που έχει εξαγοραστεί από το επίσης αμερικανικό fund Elliot Management Corporation). 

Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy, ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 13% και ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24%, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι αντίστοιχοι δείκτες θα μειωθούν στο 17% και 27%. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs, κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στον νόμο Κατσέλη. 

Η Cepal θα καταστεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Alpha Bank αλλά και άλλων τραπεζών ή επενδυτικών κεφαλαίων τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 32 δισ. ευρώ περίπου.

Με παράλληλες διαδικασίες η διοίκηση της Alpha Bank προωθεί επίσης την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hive down) προκειμένου η ζημία που θα υπάρξει από την τιτλοποίηση, η οποία εκτιμάται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, να μην εγγραφεί στα αποτελέσματα της τράπεζας ενεργοποιώντας τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. 

Οπως ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank, η μεταφορά στη Cepal του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στη διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων «θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της νομοθεσίας και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν».

Η διοίκηση της τράπεζας θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα επαφές με το σύνολο του προσωπικού που αναμένεται ότι θα μεταφερθεί στην εταιρεία διαχείρισης, με στόχο η μεταφορά να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank σε χθεσινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «επιτυχή διαπραγμάτευση, με την ενσωμάτωση της προϋπηρεσίας, των μισθολογίων και των λοιπών παροχών στους όρους της ατομικής σύμβασης που θα υπογραφεί ξεχωριστά από κάθε υπάλληλο».

Οπως διαβεβαιώνει ο σύλλογος, δεν θα υπάρξει καμία μισθολογική μεταβολή στις αποδοχές των εργαζομένων που μεταφέρονται, καθώς ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα και οι οικειοθελείς παροχές που έχουν σήμερα ως τραπεζοϋπάλληλοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή