ΔΕΗ: μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας

ΔΕΗ: μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη εμφανίζεται, δύο ημέρες πριν από τη λήξη του, η συμμετοχή των εργαζομένων της ΔΕΗ  στο δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζει η επιχείρηση στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του προσωπικού κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024. 

Μέχρι και χθες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου έχουν υποβάλει περί τα 350 άτομα. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 1.700 εργαζομένους σε όλη την εταιρεία άνω των 55 ετών. Η διοίκηση της ΔΕΗ ανέμενε συμμετοχή στο πρόγραμμα τουλάχιστον 500 εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Μεταξύ των 350 ατόμων τα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή ένας αριθμός περίπου 30 ατόμων προέρχεται από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. 

Δεδομένου ότι σε πολλά από αυτά το δυναμικό των τοπικών μονάδων και του δικτύου είναι περιορισμένο, το πιθανότερο είναι, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες η διοίκηση να κάνει χρήση του δικαιώματος παρακράτησης στην Επιχείρηση για διάστημα ενός έτους, έτσι ώστε να προσλάβει και να εκπαιδεύσει νέο προσωπικό για την αντικατάστασή τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους. 

Διαρροές εργαζομένων ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν και από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αριθμός 25 εργαζομένων περίπου έχει ζητήσει αναστολή της αίτησης υποβολής στο πρόγραμμα, στο οποίο δήλωσαν συνολικά συμμετοχή 702 εργαζόμενοι. Και στα δύο προγράμματα οι εργαζόμενοι που αποχωρούν λαμβάνουν την κανονική αποζημίωση των 15.000 ευρώ και επιπλέον μπόνους 20.000 ευρώ, δηλαδή συνολικό ποσό 35.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η θετική επίπτωση από τις αποχωρήσεις προσωπικού έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 45,1 εκατ. ευρώ από τα 419,3 εκατ. ευρώ υποχώρησε στα 374,2 εκατ. ευρώ.

Η μείωση κατά 10,7% του κόστους μισθοδοσίας οφείλεται, όπως επισημαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου, στις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης. Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της Επιχείρησης ήταν στις 30 Ιουνίου 14.678 από 15.907 τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή μειώθηκε κατά 1.229 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι το όφελος της εταιρείας από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας των 702 ατόμων υπολογίζεται σε 48 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ είχε θέσει ως στόχο για το πρώτο πρόγραμμα την αποχώρηση 902 εργαζομένων, ενώ συμμετείχαν τελικά 602 συν 81 στη Λιγνιτική Μεγαλόπολης και 42 στη Λιγνιτική Μελίτης. 

Παράλληλα με τη μείωση του προσωπικού κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024 το Business  Plan της ΔΕΗ προβλέπει και προσλήψεις 800 εργαζομένων, καθώς ζητούμενο για την εταιρεία είναι και η ανανέωση του προσωπικού αφού σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 52 έτη. Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με τις διατάξεις του νόμου για την εξυγίανση της ΔΕΗ που ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο και προβλέπουν ότι οι νεοεισερχόμενοι δεν θα έχουν μονιμότητα Δημοσίου, αλλά συμβάσεις ιδιωτικού τομέα και με συμμετοχή του ΑΣΕΠ στον έλεγχο της νομιμότητας της όλης διαδικασίας.

Tα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ ακολουθούν το πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο ξεκίνησε με την απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου και θα ολοκληρωθεί το 2023. Μετά το 2023, λιγνίτη θα καίει μόνο η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που θα ενταχθεί στο σύστημα το 2022. Μετά το 2028 και η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη με άλλο πιο καθαρό καύσιμο ή συνδυασμό καθαρών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή