Οι γεωπολιτικές εντάσεις βυθίζουν και το ρούβλι

Οι γεωπολιτικές εντάσεις βυθίζουν και το ρούβλι

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερος «πόνος» περιμένει τις ρωσικές αγορές και ειδικά το ρωσικό νόμισμα προειδοποιεί η Citigroup.

Παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, που αύξησε τις πωλήσεις ξένων νομισμάτων το τελευταίο διάστημα, το ρούβλι αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση. Αυτό δείχνει τουλάχιστον το μοντέλο της Citi το οποίο προέβλεψε και την έως τώρα πτώση του νομίσματος.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν στείλει το ρούβλι και πάλι σε επίπεδα, που είχε να δει από τον Μάρτιο. Τότε είχαν καταρρεύσει οι τιμές του πετρελαίου και είχαν παρασύρει το ρωσικό νόμισμα σε χαμηλά τεσσάρων ετών.

Μάλιστα το ρούβλι είναι τον τελευταίο μήνα το νόμισμα με την χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές, έχοντας υποτιμηθεί 7,1%. Το πλήγμα που έχει δεχθεί έχει να κάνει περισσότερο με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους φόβους για νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου παρά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, όπως εξηγούν οι αναλυτές της Citi.

Kάτι ανάλογο βλέπουμε να συμβαίνει εξάλλου και στην τουρκική λίρα, που υποχωρεί συνεχώς σε νέα ναδίρ καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει την τακτική των διαρκών προκλήσεων. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή