Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανεμίστηκε χθες η αισιοδοξία που επικράτησε τη Δευτέρα στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το κλίμα άλλαξε καθώς οι επενδυτές βλέπουν περιορισμένες τις πιθανότητες μιας συμβιβαστικής λύσης στο Κογκρέσο που θα μπορούσε να επιτρέψει νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα επιδεινώνεται συνεχώς στο μέτωπο της πανδημίας με τα θύματά της να έχουν υπερβεί το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως και τα κρούσματα να αυξάνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη.  

«Η συζήτηση για νέα στήριξη της οικονομίας είναι αυτή που κινεί τις αγορές βραχυπρόθεσμα», σχολίασε ο Μπρεντ Σούτε, στρατηγικός αναλυτής στη Northwestern Mutual Wealth Management, που διαπιστώνει ότι την ίδια στιγμή «υπάρχει ο φόβος ότι θα εκτιναχθούν τα κρούσματα το φθινόπωρο γι’ αυτό και κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να πάρουν τα χρήματά τους και να μείνουν στο περιθώριο».
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε, έτσι, με απώλειες 0,5%, με τις μετοχές των τραπεζών να χάνουν μεγάλο μέρος από τα κέρδη 5,6% που συγκέντρωσε ο κλάδος στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Τα μεγάλα κέρδη της Δευτέρας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείνει ο δείκτης το τρίτο τρίμηνο σε θετικό πρόσημο, ενώ για τον Σεπτέμβριο κλείνει με συνολική πτώση 1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του μετά τις απώλειες σχεδόν 15% που σημείωσε τον Μάρτιο εν μέσω πανδημίας.

Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι μετοχές εταιρειών ευαίσθητων στον οικονομικό κύκλο, όπως της ενέργειας και των ασφαλιστικών, που κατέγραψαν απώλειες άνω του 1,5%. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,51% όπως και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με υποχώρηση 0,35%. Με απώλειες 0,51% έκλεισε και ο FTSE MIB του Μιλάνου και ο CAC 40 του Παρισιού με πτώση 0,23%.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η αγορά είχε στραμμένο το βλέμμα στην πρώτη αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων προέδρων στις ΗΠΑ, στη Wall Street οι δύο βασικοί δείκτες κινούντο σε αντίθετη κατεύθυνση: μέχρι αργά το βράδυ ο S&P 500 βρισκόταν σε θετικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,84%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή