Σύντομο ήταν το ανοδικό διάλειμμα του Χρηματιστηρίου

Σύντομο ήταν το ανοδικό διάλειμμα του Χρηματιστηρίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφήμερη αποδείχθηκε για άλλη μία φορά η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στα κέρδη της Δευτέρας, καταγράφοντας οριακές απώλειες και παραμένοντας στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο «κόκκινο», με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι εξαιρετικά περιορισμένο, όπως έδειξε και ο τζίρος. Ο τραπεζικός κλάδος όπως και τα blue chips, είχαν κυρίως αρνητική εικόνα, χωρίς βέβαια να λείπουν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους, οι οποίες ωστόσο δεν μπόρεσαν να κάνουν τη «διαφορά» για το Χ.Α., το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στην υποτονικότητα.

Την ίδια στιγμή, και στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα ήταν επιφυλακτικό λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, αν και οι οικονομίες ανακάμπτουν στο τρέχον τρίμηνο, ωστόσο, η ταχύτητα της ανάκαμψης θα παίξει ρόλο στη βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών. Και στο εσωτερικό, οι επενδυτές θα ζυγίσουν την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, καθώς επηρεάζει άμεσα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 623,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 1.487,72 μονάδες, ενώ  κέρδη 0,59% σημείωσε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 855,77 μονάδες (κυρίως χάρη στο +9,33% της Intracom). Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΑΔΜΗΕ (+5%), Βιοχάλκο (+2,88%), Ελλάκτωρ (1,93%) , Μυτιληναίος (1,56%), και ΟΠΑΠ (+1,50%). Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,36% στις 301,15 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,62%, την Πειραιώς στο -1,71%, την Εθνική στο -1,38% και τη Eurobank στο +1,02% (σημειώνεται πως χθες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Cairo Mezz). Οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους από το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ κάποιοι  αποεπενδύουν από τις θέσεις τους, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Οι λόγοι της απομόνωσης του ελληνικού Χρηματιστηρίου από τα επενδυτικά δρώμενα όπως επισημαίνει είναι οι εξής:

• H συντήρηση υφεσιακού περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία που φτάνει τις συνθήκες αποπληθωρισμού, καθώς η φετινή κατάρρευση του τουρισμού και οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας, αναμένεται να οδηγήσουν ίσως και σε διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του ΑΕΠ φέτος.

• Ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στον τραπεζικό κλάδο καθώς οι συνθήκες της πανδημίας διαμορφώνουν προϋποθέσεις για νέα NPLs (6-10 δισ. ευρώ κατά τη Morgan Stanley, την ΤτΕ κ.ά.) και ενώ δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ύψος τους πριν από το τέλος του 2021.

• Η αδυναμία διαμόρφωσης πειστικού εθνικού σχεδιασμού ώστε οι αγορές να υιοθετήσουν το σενάριο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον story ανάπτυξης από το 2021 απορροφώντας κονδύλια 70 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη.

• Οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου και το έλλειμμα μιας ολιστικής πολιτικής για την αντιμετώπισή τους.

• Τέλος, παρά την αναγγελία έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου στο εγγύς μέλλον, το απρόβλεπτο της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί υψηλό βαθμό γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή