Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις για την καθυστέρηση που σημείωσε στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα δώσει η Ελλάδα σήμερα στο Euroworking Group, στο πλαίσιο της συζήτησης για την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της, ενώ παράλληλα ετοιμάζει ένα νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους. Η μη τήρηση των στόχων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που ανέδειξε η έκθεση, η οποία στη συνέχεια θα έρθει προς έγκριση στο Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα.

Η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δεν συνδέεται με εκταμίευση SMPs και ANFAs, ωστόσο μια θετική υποδοχή των πεπραγμένων της κυβέρνησης από τους υπουργούς Οικονομικών είναι πάντα επιθυμητή.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς αυτές μεταφράζονται σε στέρηση ρευστότητας από την πραγματική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στάθηκε σε αυτό το πρόβλημα και πιο συγκεκριμένα στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν ακόμη δημοσιευθεί η έκθεση, την περασμένη εβδομάδα.

Η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, όπως επισημαίνει η ίδια η έκθεση, είναι βασική αιτία συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την έκθεση β΄ τριμήνου 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν από 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 416 εκατ. ευρώ) σε 117.876  στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 488,6 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, που στο τέλος Ιουνίου αντιστοιχούσαν σε εκτιμώμενη δαπάνη 87,2 εκατ. ευρώ. Οπότε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, λόγω συντάξεων, φτάνουν τα 575 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, ωστόσο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ήταν τον Ιούνιο 1,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 667 εκατ. ευρώ τους στόχους που είχαν τεθεί για την εκκαθάρισή τους τον Οκτώβριο του 2019. Επομένως, ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει σχέση με συντάξεις.

Οπως επισημαίνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει ένας «πυρήνας» ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν, γιατί υπάρχουν αμφισβητήσεις, νομικές εκκρεμότητες κτλ. Ο πυρήνας αυτός είναι αρκετά μεγάλος και πρέπει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, να ληφθεί υπόψη κατά τη νέα στοχοθεσία που θα γίνει, γιατί αλλιώς δεν θα είναι εφικτός ο στόχος της πλήρους εκκαθάρισης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων πρέπει να γίνει έως τα μέσα του 2021, ενώ έως φέτος τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να εκκαθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος, με ένα υπόλοιπο 160  εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες συντάξεις. Η κυβέρνηση θα υποβάλει τώρα νέο πλάνο έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει η έκθεση.

Προτού έρθει το θέμα στο Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας έχει δώσει την εκδοχή του για τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων συντάξεων, απαντώντας στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Ο ένας λόγος που ανέφερε είναι η συσσώρευση ενός νέου όγκου αιτήσεων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής νόμου των αρχών του 2019 για τη δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Μόνο από τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι οι εναπομείνασες συντάξεις στο τέλος του χρόνου θα είναι 400 εκατ. ευρώ αντί για 160 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι χιλιάδες αιτήσεις είχαν μπει στο ηλεκτρονικό αρχείο στα τέλη του 2018 και αρχές του 2019, με την ένδειξη «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα να μην προσμετρούνται στις ληξιπρόθεσμες συντάξεις, ενώ επιπλέον στα τέλη του 2019 εντοπίσθηκαν 17.000 ακαταχώρητες αιτήσεις σε σάκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή