Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκιμάζονται οι 620 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκιμάζονται οι 620 μονάδες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στη νευρικότητα δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον αναμένεται να δοκιμάσει το τεχνικό όριο των 620 μονάδων, καθώς οι στηρίξεις των εισηγμένων δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Χθες, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για έβδομη φορά κατά τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, υποχωρώντας κατά 0,29% στις 623,36 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 36 εκατομμύρια ευρώ.
Δυστυχώς, παρόμοιο είναι το κλίμα και στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,26%, κινούμενος στις 621 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,27% στις 1.483 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών, παράλληλα, κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 0,40%, με τη μετοχή της Eurobank να δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, σημειώνοντας πτώση κατά 1,34% στο 0,3610 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank δε, καταγράφει πτώση κατά 0,43% στο 0,5116 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 0,54% στο 1,1145 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 0,42% στο 1,07 ευρώ. 
Στο ταμπλό, οι κινήσεις των επενδυτών είναι περιορισμένου εύρους και δεν ξεπερνούν το 1%. Ενδεικτική, η μετοχή της Fourlis υποχωρεί κατά 0,91%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,65%, του ΟΠΑΠ κατά 0,55%, του Μυτιληναίου κατά 0,54% και του ΟΛΠ κατά 0,49%. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αυξάνεται κατά 0,65%, της Τιτάν Cement κατά 0,37% και του Ελλάκτορα κατά 0,29%. Η μετοχή της Intracom, από την πλευρά της, συνεχίζει το ανοδικό ράλι (στο +1,55% τα μέχρι στιγμής κέρδη), χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.
Πιθανή η κίνηση προς τις 600 μονάδες 
To Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει, παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα και σ’ ένα σπιράλ προκλήσεων, το οποίο εκτείνεται από τον φόβο ενός δεύτερου lockdown έως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, μοιραία η εικόνα του Γενικού Δείκτη χαρακτηρίζεται από απαξίωση και συνεχείς ρευστοποιήσεις τίτλων. “Τα αντανακλαστικά των αγοραστών εξαντλούν τη δυναμική τους στις πρώτες 1-2 ώρες της συνεδρίασης, ενώ σημαντικές συναντήσεις, όπως του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της αμερικανικής International Development Finance Corporation δεν συγκινούν την επενδυτική κοινότητα” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Κι όλα αυτά, ενώ η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων κατέδειξε ότι τα μεγέθη αρκετών εταιρειών άντεξαν στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ ορισμένες προχώρησαν και σε βελτίωσή τους (ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζάνας, “οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους από το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να αποεπενδύουν από τις θέσεις τους”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ήδη βεβαρημένη τεχνική εικόνα της αγοράς να προϊδεάζει μια πιθανή κίνηση προς τις 600 μονάδες, εκτός αν αλλάξει κάτι επί τα βελτίω.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές το κλίμα επηρεάζεται από το χθεσινοβραδινό debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν, των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι δύο “μονομάχοι” αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και εκατέρωθεν κατηγορίες σε μΙα έντονη συζήτηση, διάρκειας 90 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα πάντα: Από την αντιμετώπιση του κορωνοϊόυ έως τη διαχείριση της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,55%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,25%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,61% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,48%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες κατά 0,43% στις 359 μονάδες. Παρόμοιο το σκηνικό και στα future της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει στην pre-market περίπου 200 μονάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή