Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της Energean στον Πρίνο

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της Energean στον Πρίνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα είχε ως επίκεντρο η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, ο οποίος μετέβη στις εγκαταστάσεις της Energean στον Πρίνο συνοδευόμενος από τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στελέχη του υπ. Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία, όπως ανακοίνωσε η Energean, επισκέφθηκε το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας υδρογονανθράκων «Σίγμα» και ενημερώθηκε για τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων. 

Το βάρος της ενημέρωσης δόθηκε στην πρόταση της Energean για την υπόγεια αποθήκη, την οποία παρουσίασαν ο Nick Witney, εμπορικός διευθυντής, ο Βασίλης Τσέτογλου, διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος, και ο Κώστας Ιωαννίδης, διευθυντής Εγκαταστάσεων στον κόλπο της Καβάλας. 

H Energean προετοιμάζεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια παραχώρηση του κοιτάσματος. Είναι, άλλωστε, η εταιρεία που παρουσίασε το 2011 την πρώτη μελέτη για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. 

Το ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ενωση έργο (PCI) θεωρείται κλειδί για τη χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά. 

Η Ελλάδα έως τώρα εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει – περίπου 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου για το 2019. Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου θα είναι δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο, με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα. Ανεπίσημο ενδιαφέρον για το κοίτασμα της Καβάλας έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής, εκτός από την Energean, από τον ΔΕΣΦΑ και τους μετόχους του (Snam, Enagas, Fluxys), τη γαλλική πολυεθνική Engie και τη ΓΕΚ Τέρνα. 

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει παρατείνει την ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος –που έληγε σήμερα– για τις 19 Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η νέα επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις του κόλπου της Καβάλας επιβεβαιώνει το σταθερό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τον ρόλο της Energean στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή